Podjetništvo in družba z roko v roki

Avtor: Martina Budal | Objava: 10.03.2014

Socialno podjetništvo je besedna zveza, ki se je v zadnjih letih udomačila v govorjeni besedi. Četudi še ni čisto jasno, kaj pravzaprav pomeni in kaj prinaša.


Anja Šerc: »Lestvica vrednot se spreminja. Kaj točno se bo zgodilo, ne zna nihče napovedati. Jasno pa je, da bo treba znova zagnati gospodarstvo.«

Kdo so socialni podjetniki in kaj počnejo? V čem se razlikujejo od »običajnih« podjetnikov? Lahko drug z drugim sodelujejo? So to podjetniki, ki zaposlujejo invalide, mlade brezposelne, starejše? So to podjetniki, ki delajo v sektorjih, ki so za »običajne« podjetnike nezanimivi, ker v njih ni dovolj profita? In če to drži, kako torej definirajo profit?

 

Enoznačnih odgovorov ni. Ne le pri nas, pravzaprav po vsem svetu iščejo odgovore na podobna vprašanja, ki so se odprla potem, ko se je sesul sistem, kakršnega smo poznali. Sedaj postavljamo novega, nov dogovor med državo, gospodarstvom in nevladnim sektorjem, kakšne so posamezne vloge in kako lahko skupaj prispevajo k rasti in razvoju družbe kot celote. »Ustvarjanje skupne vrednosti je praksa, ki bo definirala prihodnjo družbeno realnost. Uspešni izobraženi mladi ljudje se umikajo v nevladni sektor, vedno več se jih odloča za poslovno pot v socialnem podjetništvu, iščejo nove gospodarske modele in načine dela. Lestvica vrednot se spreminja. Kaj točno se bo zgodilo, ne zna nihče napovedati. Jasno pa je, da bo treba znova zagnati gospodarstvo in da bo morala civilna družba, nevladni sektor, najti nove načine, da raste, saj ga država ne more več podpirati tako, kot ga je nekoč. Eden od teh načinov je socialno podjetništvo,« pravi vodja projekta Reinovator Anja Šerc. Reinovator je ena od iniciativ, katere namen je iskanje novega družbenega dogovora in novih načinov sodelovanja med gospodarstvom, socialnimi podjetniki in nevladnim sektorjem. Ni namreč več starih razmerij in odnosov - je pa ogromno prostora za oblikovanje novih.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *