Potrpljenje je adut za sklenitev posla

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.10.2013

Kazahstan je eno najhitreje razvijajočih se gospodarstev v tem delu sveta, podprto z velikimi zalogami nafte in zemeljskega plina. Vrednost zalog je ocenjena na 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Vse te informacije razkrivajo, da je to obetajoč trg, kjer se kupna moč skokovito povišuje, zato je država zelo odprta za raznovrstne poslovne ponudbe.


(Big Stock Photo)

Dežela svobodnega duha, bi lahko prevedli staroturško besedo Kazakh in perzijsko pripono za ozemlje -stan, ki razkriva, da so se nekoč po širnih stepah na konjih podila nomadska ljudstva, ki so jih sestavljale mešanica potomcev Turkov in Mongolov. Danes v državi živi več kot 130 etničnih skupin, predvsem kot posledica poseljevanja s tujimi narodnostmi, tudi Nemci, ki so se dogajala v času režima Josipa V. Stalina. Skupno vsem avtohtonim narodnostim je, da spoštujejo družino, ki je bila vedno temelj nomadske družbe. Poudarjeno je tudi spoštovanje starejših.

 

Če je življenje na podeželju bolj revno in ostaja še močno tradicionalno, pa se mestno življenje silovito razlikuje, saj se skokovito razvija po zahodnjaških merilih. Tako v večjih mestih ne manjka nakupovalnih centrov, verig zahodnih trgovin, barov, kavarn, restavracij - tudi s tujimi kuhinjami, ne manjka sodobnih hotelov in diskotek ter raznovrstne novodobne arhitekture, ki izpodriva monotona sovjetska blokovska naselja. Zaradi velikih razdalj prevladuje letalski prevoz, največja mesta pa povezujejo še hitri vlaki. Velika mesta pri ureditvi ne zaostajajo za evropskimi.

 

Mešanica tradicije in sodobnosti

 

Ko vstopamo na tuj trg, je izjemno pomembno, da se podučimo o načinih tamkajšnjega poslovanja, o načinu razmišljanja in vedenja ter pogajalskih tehnikah. Neprilagajanje lokalnim razmeram pomeni, da lahko zamišljeni posel hitro propade. V državah centralne Azije je pomembno vedeti, da moramo biti zelo pozorni na vpliv plemenskih ali družinskih klanov. Sorodstvene vezi so pomemben člen v razvoju ekonomije, ob kazahstanski privatizaciji po letu 1991 so namreč številna podjetja začela svojo poslovno pot kot družinska podjetja. Izkazovanje spoštovanja do gostitelja je v centralni Aziji zelo pomembna (poslovna) vrednota. Vzvišeno obnašanje, češ, mi prihajamo iz razvitega zahodnega sveta, ponosne Kazahstance praviloma pripravi do tega, da vam obrnejo hrbet, iz posla pa tako seveda ne bo nič.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *