Vodnik za organizacijo uspešnih dogodkov: Praznični december

Avtor: Irena Potočar Papež | Objava: 09.12.2013

December je poseben čas, prinaša vznemirljivost, radost, prijetno razpoloženje in številne zabave. Tudi poslovne. In vse to od nas zahteva poznavanje in upoštevanje nekaterih pravil bontona. Še posebej takrat, ko se vrata zasebnosti zaprejo in smo na javnem gospodarskem, političnem, dobrodelnem ali katerem drugem parketu.


(Big Stock Photo)

Tokrat podajam nekaj namigov o tem, kako naj bi se obnašali na družabnem srečanju, protokolarni zabavi oziroma praznovanju. Pa naj smo v vlogi gostitelja ali gosta. Najpogostejše oblike tovrstnega druženja so: poslovno kosilo ali večerja, pogostitev po uradnem delu prireditve (npr. po podelitvi priznanj, gledališki igri, razglasitvi najsodelavcev, podelitvi nagrad ali priznanj zaposlenim - jubilantom itn.).

 

Če smo gostje

 

Zavedati se moramo, da pogostitev na tovrstnih srečanjih ni namenjena prekomernemu uživanju hrane, zato ne smemo priti lačni in potem »napasti« mize z dobrotami. Bodimo zmerni in umirjeni. Krožnika ne napolnimo kar z vsemi jedmi. Odločimo se raje za manj hrane in si ne delajmo zaloge. Ob tem pa ne pozabimo, da moramo za vsako novo jed vzeti nov, čist krožnik in pribor. Ne oblizujmo si prstov, pa čeprav je hrana še tako okusna. Če menimo, da kakšne vrste hrane ne znamo jesti, si je raje ne dajmo na krožnik. Uporabljajmo pribor. Ne govorimo s polnimi usti. Ob mizi, na kateri je hrana, se ne zadržujemo predolgo, sploh pa ne klepetamo. S tem spravljamo ljudi v slabo voljo in delamo gnečo. Hitro se odločimo, si naložimo izbrano jed na krožnik in se umaknimo v kotiček, kjer bomo lahko nemoteno klepetali z drugimi, prostor ob mizi s hrano pa prepustimo drugim.

 

Če smo gostitelji

 

Če smo gostitelj, prvi pristopimo k bifeju. To pa je tudi za goste znak, da lahko začnejo jesti. Povejmo zdravico, če je srečanje za to primerno. Ta naj bo kratka in duhovita. Predvsem pa naj ne spravlja ljudi v zadrego. V zadnjem času je zdravica vse pogostejša na začetku srečanja, lahko pa je tudi na koncu oziroma po sladici. Po končani zdravici (če je ta ob koncu) je priložnost za morebitno izmenjavo daril.

 

Pravila za gostitelje in goste

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *