Prosti čas je nujno potreben za uspeh v poslu!

Avtor: Anja Žagar | Objava: 12.07.2013

»Življenje ne more biti proces samega dela in nič počitka. Pomembno je dati na stran zadostno količino časa za obnovitev naših moči,« je ena izmed glavnih misli, ki jih žal že pokojni Jim Rohn opisuje v svoji knjigi Pet glavnih delov življenjske sestavljanke. 


Več kot odličen dokaz, da misel še kako drži, so zgodbe uspešnih podjetnic, ki so zapisale, kako pomembno si je vzeti čas zase in predvsem kakovostno preživeti svoj prosti čas, kolikor ga je le na voljo.

 

Mojca Celin

Če je zima, grem v tople kraje

 

Mojca je uspešna modna oblikovalka, kateri se najboljše ideje za nove kreacije porodijo ravno v njenem prostem času. Pravi, da je zanjo predvsem pomembno, da lahko sama gospodari s svojim časom. Tako s časom za posel, kot s časom, ki ga nameni zase. Zavest, da je gospodar svojega časa je zanjo velik plus, ki odtehta vse napore in trdo delo predvsem pred večjimi modnimi dogodki.

 

Na vprašanje, kako se najraje sprošča, odgovarja: »Najraje v določenem letnem času zamenjam kraj. Tako imam najpristnejši občutek spremembe. Če je zima, grem v tople kraje, in če dežuje, grem tja, kjer je suho. Rada preživljam svoj čas na potovanjih po evropskih mestih, povsem nenačrtovano, saj se odločim po trenutnem navdihu in pomembno je, da je vsakič malo drugače.« To, da se zbudi v drugem mestu, ji daje občutek svobode. Neobremenjeno uživanje v situacijah, ki jih doživlja, se ji zdi, kot da bi gledala najlepši film v živo.

 

Res je, da v poslu kaj hitro preobremenjenost postane nekakšna stalnica vsakdana, pravi uspešna podjetnica in prosti čas je včasih pravo razkošje, ki si ga ne more prepogosto privoščiti. Vendar pravi, da se je naučila potrpeti in si sem ter tja vzeti svojih pet minut za kavo z najboljšo prijateljico. Podjetnicam, ki so premočno vpete v svoj posel, svetuje: »Pomembno je, da si vsak najde svoj recept za uspeh, kajti zadovoljstvo in izpolnjenost, ki ga prinesejo drobni trenutki za sprostitev, se pozitivno obrestujejo tudi v poslu.«

 

Katja Fašink

Zelo rada se sprehajam in tečem

 

Katja je uspešna podjetnica z zelo dinamičnim vsakodnevnim urnikom, zato ji je zelo pomembno, da si vzame tudi čas zase. Če je zelo zasedena, je včasih dovolj samo dva ali tri dni oddiha, saj ji to omogoča projektni (kampanjski) način dela. So pa tudi dnevi, pravi, ko dela od začetka do konca projekta tudi po 16 ur na dan nepretrgoma in takrat potrebuje samo dober spanec.

 

Ambiciozna podjetnica svoj prosti čas najraje nameni telesni vadbi in lepoti telesa. »V prostem času se zelo rada sprehajam in tečem, saj mi veliko pomeni, da sem v stiku z naravo. Takrat najdem mir, da se moje misli umirijo in uredijo same po sebi.« Pravi, da nima posebnih formul za vadbo, niti ni obremenjena z rezultati, kilogrami ali prehranjevalnimi navadami. Kljub temu pa potrebuje vsaj dvakrat ali trikrat tedensko kakšno urico zase in za gibanje. Katja je nenehno v akciji, če to ni v poslu, pa je to zagotovo v prostem času.

 

Podjetnicam svetuje, da naj delajo s polnim zagonom vse dotlej, dokler ne čutijo potrebe, da potrebujejo sprostitev in počitek. Takrat pa naj si ga le vzamejo, brez občutka slabe vesti. Pri tem se še zelo živo spominja časov, ko je sama imela obdobje aktivnega delovnega tempa brez počitka. »Meni je hud delovni tempo uspeval dobrih pet let in v teh letih sem ustvarila ogromno. Časa za počitek ni bilo. Vendar je za tem prišlo obdobje, ko sem si morala vzeti čas zase in za sprostitev, sicer se ne bi dobro končalo za moje zdravje.« Danes je že samo sprehod na Šmarno goro za Katjo pravi navdih za nove ideje in usmeritve, ki si jih med hojo vestno zapisuje v beležko in ko se vrne, uspešno vpelje v svoj posel.

 

Svoj prosti čas najraje preživlja na počitnicah v dobrem hotelu, lepem mestu, če se le da na plaži ali zvečer v kakšnem dobrem klubu. Je pa dopust preživela tudi že na bolj poduhovljen način v Indiji in tam raziskovala samo sebe. Dopustuje tam, kjer ji v danem trenutku najbolj ustreza. Kje pa bo dopustovala letos? »Letos bom takoj, ko bo konec šole popokala svojega sina in odšla za teden dni na potep po hrvaški obali. Samo midva. Imam namreč občutek, da lovim zadnja poletja, ko bo moj 13-letni sin še moj sinko.«

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *