Reportaža z razglasitve 22. Podjetnika leta

Avtor: Eva Mihelič, Vesna Vilčnik, fotografije: Mateja Prinčič, Žiga Okorn | Objava: 12.11.2012


 

 

Strokovna komisija za izbor Podjetnika leta je s priznanjem tudi letos nagradila najodličnejšega med odličnimi podjetniki, ki je s svojim izdelkom, storitvijo ali poslovnim modelom našel tržno nišo na globalnem trgu in katerega blagovna znamka skriva še veliko potenciala za uspeh. Na slavnostni prireditvi, ki je bila 17. oktobra v dvorani Smelt v Ljubljani, je priznanje Podjetnik leta 2012 prejel Albert Erman, ustanovitelj podjetja Magneti Ljubljana. Poleg njega sta bila nominiranca za ta laskavi naziv še Jožef Lorbek iz podjetja Anthron in Boris Mesec iz podjetja Mebor.

 

 
Albert Erman vodi podjetje s približno 200 zaposlenimi, ki z magneti oskrbuje 80 kupcev po vsem svetu. Velik del magnetov sicer izdelujejo za avtomobilsko industrijo, Erman pa vidi prihodnost v vlakih in tramvajih pa tudi električnih avtomobilih. Podjetje ostaja vitalno zaradi nenehnega vlaganja v razvoj, jasnih ciljev, timskega dela, spoštovanja dogovorov s poslovnimi partnerji in transparentnega poslovanja.
 
 
 
Uspešni podjetniki lahko popeljejo državo iz krize
 
Tudi letos je goste nagovoril dosedanji predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek. Zbrane je popeljal skozi zgodovino izbora Podjetnika leta in med 22 do sedaj nagrajenimi izpostavil nekatere: Edvarda Goloba, očeta blagovne znamke EDIGS, Iva Boscarola, ustanovitelja Pipistrela, Igorja Akrapoviča, dr. Uroša Merca in druge, ki so s svojim uspehom obogatili slovensko gospodarstvo in predstavljajo vzor tistim, ki prihajajo za njimi.
 
Že od leta 2007, ko je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije vzela revijo Podjetnik pod svoje okrilje, s priznanjem Podjetnik leta nagrajuje najbolj inovativne, prodorne, ustvarjalne, uspešne in ambiciozne slovenske podjetnike. »Menim, da so prav uspešni podjetniki tisti, ki lahko popeljejo našo državo iz krize in ji dajo nov zagon. Vendar pa jim mora država omogočiti ugodnejše možnosti in spodbudnejše poslovno okolje, v katerem bodo lahko svoje ideje uspešno uresničevali. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato razočarani nad predlagano pavšalno obdavčitvijo, dvigom DDV-ja na nekatere storitve ter spremembami delovne zakonodaje, ki so nekaj povsem drugega kot to, kar smo predlagali. Skrajni čas je, da se razmere v naši državi izboljšajo in da skupaj s podjetniki ustvarimo konkurenčno in gospodarsko uspešno državo,« je povedal Štefan Pavlinjek, čestital letošnjemu Podjetniku leta in mu zaželel uspešno pot tudi v naprej.
 
 
 
Znanost in podjetništvo sta podobni, vendar nadvse različni realnosti
 
Poleg spoštovanja in občudovanja izjemnih dosežkov uspešnih podjetnikov je slavnostni govornik prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan, izrazil tudi veselje, ki pa bi bilo po njegovih besedah še toliko večje, če bi podjetniški uspehi še bolj temeljili na odkritjih raziskovalcev in znanstvenikov inštituta. S tem je poudaril potrebo po povezovanju in vključevanje vseh v aktivnosti za dosego skupnih razvojnih ciljev, ki bi jih, tako je prepričan, narod zmogel doseči.
 
Lenarčič je opozoril na dolgoletno podcenjevanje izmenjave informacij in znanja med znanostjo in gospodarstvom, ki je ključna za hitrejši tehnološki in gospodarski razvoj. »Znanost in podjetništvo sta sicer podobni, vendar nadvse različni realnosti. Če mora podjetnik imeti idejo in vanjo močno verjeti, mora znanstvenik imeti mnogo idej in vanje močno dvomiti. Podjetnik mora vedeti, kateremu cilju sledi. Če bi raziskovalci vedeli, kaj delajo, potem ne bi raziskovali. Prav ta razlika med podjetniki in znanstveniki je nosilec napredka, ki odpira neizmerne možnosti, če pride do izmenjave,« je pojasnil Lenarčič.
 
Kljub temu, da znanstveniki dosegajo izjemne uspehe tudi v svetovnem merilu, direktor inštituta ocenjuje, da na področju pretoka znanja iz znanosti v gospodarstvo v Sloveniji »ostajamo na mestu ali celo zaostajamo za tistim, kar smo že imeli, in ne vzpostavimo celovitega okolja, ki bi neprekinjeno ustvarjalo ideje, znanja in izmenjave ter obetalo kariero v razvoj zagledanemu mlademu človeku.« Ker pa se na inštitutu zavedajo, da je uspeh pot od krize do krize, in ker so še vedno navdušeni nad svojim razvojnim in raziskovalnim delom, je Lenarčič povabil podjetnike na inštitut: »Oglasite se kdaj tudi pri nas. Kdo bi vedel, kaj lahko iz tega pride.«
 
Trije nominiranci za Podjetnika leta 2012 (z leve): Boris Mesec, Jožef Lorbek in Albert Erman v sproščenem pogovoru.
Priznanje Podjetnik leta 2012 je Albertu Ermanu podelil dosedanji predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek.
Vsi trije nominiranci za Podjetnika leta so prejeli priznanje Podjetniški vzor, ki jim ga je podelil dosedanji podpredsednik OZS in dosedanji predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar (skrajno desno). Družbo jim delata dosedanji predsednik OZS Štefan Pavlinjek (tretji z desne) in slavnostni govornik prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan (drugi z desne).
Za dobro počutje gostov in nagrajencev sta na 22. podelitvi priznanja Podjetnik leta poskrbela voditelj Janko Petrovec in pevka Alenka Gotar.
 
V sproščenem druženju do novih znanstev in idej.
Prireditev vsako leto obiščejo številni nekdanji prejemniki priznanja. Jadranka in Drago Lemut sta Podjetnika leta 1998 …
… Marjan Koščak (na sliki desno) pa Podjetnik leta 1994.
Na že 22. podelitvi so obujali spomine na prve začetke podeljevanja priznanja in izhajanja revije, prvi Podjetnik leta Edvard Golob (desno) in ustanovitelj revije Podjetnik Jože Vilfan z ženo Alenko.
Trenutek za izmenjavo mnenj sta izkoristila tudi dva člana komisije za izbor letošnjega Podjetnika leta: Franci Pliberšek iz podjetja MIK (levo) s soprogo Adrijano in Boštjan Šifrar, lanski prejemnik priznanja.

Utemeljitev izbora
 
Albert Erman prejme priznanje Podjetnik leta 2012 za uspešno uresničevanje ambiciozno zastavljene podjetniške strategije, ki močno izstopa iz vsakodnevnih slovenskih okvirjev. Imel je pogum in vizijo, da je iz nekdanjega zadolženega Iskrinega tozda z ekipo strokovnjakov, z lastnim razvojem in inovacijami ustvaril uspešno podjetje na svetovnem trgu. Dokazal je, da lahko v globalni tekmi premaga konkurente iz neevropskega prostora in nam daje vsem skupaj navdušujoče sporočilo, da je z jasno vizijo, srčnim delom in iskreno skrbjo za zaposlene mogoče uspeti v svetu tudi kot slovenski proizvajalec.
 
Komisija za izbor podjetnika leta
 
Predsednik:
Štefan Pavlinjek, dosedanji predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
 
Člani:
Boštjan Šifrar, lastnik in direktor podjetja SIBO G. d. o. o. iz Škofje Loke, Podjetnik leta 2011
dr. Otmar Zorn, lastnik in direktor podjetja VARSI d. o. o. iz Ljubljane
Franci Pliberšek, lastnik in direktor podjetja MIK d. o. o. iz Celja
prof. dr. Jože P. Damijan, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani
 


Preberite še:

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *