Mi nismo gazela, smo slon

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.11.2012

V ljubljanskih Stegnah daleč od oči javnosti Albert Erman že več kot dve desetletji vodi podjetje Magneti Ljubljana. Včasih je bil eden od mnogih, danes je eden redkih proizvajalcev magnetov v Evropi. Četudi iz njegove pisarne ni lepega razgleda, videti je le steno, je ponosen na svojo tovarno, ki daje kruh približno 200 zaposlenim.


Albert Erman: »Naše vodilo so tehnološke novosti in razvoj lastnih inovacij, kajti poudarjam, inovativnost pomeni naložbo v uspešno prihodnost.«

Podjetje Magneti ostaja vitalno zaradi stalnega vlaganja v razvoj, ki je edino zagotovilo, da bo proizvodnja v Ljubljani tudi ostala. Mi nismo gazela, sicer pa veliko gazel ustrelijo, se pošali Erman, lahko pa smo slon, ki zanesljivo stopa po svoji poti. 

Magneti so zelo dober kolektiv. Kaj je vaša skrivnost vodenja zaposlenih?
Bistvo sta timsko delo in samostojnost. Zdaj investiramo štiri milijone evrov, vsa gradiva pripravljajo zaposleni, vse se sami dogovarjajo. Ljudje so čisto drugače motivirani, če so samostojni. Mislim, da je to ena največjih motivacij. In če nekaj obljubijo, morajo to narediti v roku. To pomeni, da morajo hudičevo trezno razmisliti, tudi ko obljubljajo kupcem. Mojega bivšega direktorja razvoja je odneslo prav to, da je kupcem preveč obljubljal.  Tudi nagrajevanje je pomembno. 10 odstotkov dobička vedno razdelim med menedžment. Tako vedo, da bodo od dobrega poslovnega rezultata nekaj imeli. Vedo pa tudi, da se 80 odstotkov dobička vlaga. Ogromno pomeni, da zaposleni vidijo, da se firma ne izčrpava, da dejansko živiš z njo. Vidijo vse – da ne trošiš, da poskušaš biti pošten … Nimamo visokih plač, moram biti pošten. Če bi plače sedaj dvignili, bi lahko zaprli vrata.  

Vendar ste mi večkrat rekli, da si zelo želite evropske plače za zaposlene.
To je osnovni cilj. Mislim, da bomo do tega prišli. Če bo ta kriza trajala, pa ne bo šlo hitro.  

Zakaj je pomembno, da imajo vaši ljudje evropsko primerljive plače?
Če smo v Evropi, bi morali iti v to smer na vseh nivojih. Sicer vam ves najboljši kader uhaja čez mejo. Današnja mladina ne bo prenašala, da bo imela tukaj polovično plačo ali še manj. Ne moremo imeti nižjih plač, dajte no, mene je prav sram, da ima naš delavec nižjo plačo. Zame je smer, da smo počasi enakovredno podjetje v Evropi, z enakimi dohodki, enakimi stroški in da naši ljudje lahko normalno živijo. Vse ostalo je kratkoročna politika.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *