Rt dobrega poslovnega upanja

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 11.07.2013

Republika Južna Afrika, ki se obdarjena z obiljem naravnih virov, rodovitno kmetijsko površino, edinstvenih mineralnih virov ter milim podnebjem razteza na celinskem ozadju Rta dobrega upanja, postaja po padcu politike rasne diskriminacije ponovno upanje in velika priložnost za opešano evropsko gospodarstvo. Tudi slovensko.


Janez Pergar: »Mali in srednje veliki podjetniki naj se povežejo v konzorcije oziroma z večjim podjetjem.«

Gospodarstvo je kljub sankcijam svetovne javnosti, ki je zavirala njen razvoj, tudi med skoraj pol stoletno politiko rasnega razlikovanja razmeroma dobro cvetelo. To je bila predvsem posledica grobega izkoriščanja poceni delovne sile zatiranega temnopoltega prebivalstva. Država je svoj pohod na svetovne trge lahko začela šele po ukinitvi apartheida leta 1994. V teh dveh desetletjih se je zaradi premišljene in spodbudne politike vladajoče črnske večine in s pomočjo izkušene belske manjšine spremenila v poslovni raj na koncu afriškega kontinenta.

 

»Južnoafriško gospodarstvo se je razmeroma dobro razvijalo predvsem zaradi stoletnih izkušenj trgovanja in poslovanja, ki so ga iz Evrope prenesli beli priseljenci. Biznis oziroma 'delanje posla' se je večinoma opiralo na korektni britanski model,« nam je povedal Janez Pergar, slovenski poslovnež in častni konzul Republike Južne Afrike v Sloveniji.

 

Ni prostora za sanjače

 

»Trg Južne Afrike je brez omejitev, zanima in potrebuje vse, prostora in priložnosti za uspešen posel je še veliko. Država je tudi dobra odskočna deska za ostale države podsaharske Afrike, kjer je trg velikanski. Podpora za investitorje, projekte ali odpiranje poslov je odlična, administrativni, pravni in plačilni sistem urejen in učinkovit. Stroški poslovanja so majhni. Hitrost delovanja sistema je precej hitrejša kot v Sloveniji. Zagon tudi večjih projektov ne traja več let, ampak se šteje v mesecih. Tudi hitrost dogovarjanja in odločanja poslovnih partnerjev je ustvarjalna, ne izgubljajo časa na projektih, ki so nedodelani. Poslovni partnerji so izkušeni in jasni, trdi pogajalci, a transparentni in korektni. Zelo hitro znajo oceniti realnost posla in partnerja. Poslovne ideje slovenskih poslovnežev so večkrat nedorečene, nedodelane, nekaj bi začeli, pa spet ne vedo, ali bi in kako. V Južni Afriki ni prostora za sanjače, na sestanek je treba priti dobro pripravljen, z jasnimi cilji in z jasno strukturo posla in sodelovanja,« postreže z nekaj napotki izkušeni poslovnež Janez Pergar.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *