S tekom do zdravja

Avtor: Dunja Gačnik | Objava: 11.11.2013

Nemogoče se je peljati po cesti ali iti na sprehod v park, ne da bi videli ljudi, ki so se odločili, da bodo s tekom skrbeli za zdravje.


Tek je postal popularen, ker zanj potrebujete le malo opreme, tečete lahko skorajda kjerkoli, poleg tega pa dokazano zmanjšuje možnost nekaterih bolezni, na primer bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, diabetes, debelost in depresijo. Zadošča že nekaj ur teka tedensko. Nič čudnega, da na tisoče tekaških zanesenjakov po celem svetu prisega na tek kot idealno obliko vadbe in najboljšo pot do dobre telesne kondicije.

 

3 pravila teka

 

Ko ste se odločili, da boste začeli s tekom, je čas, da se naučite treh pravil: zmernost, vztrajnost in počitek. To so preprosta pravila in če jim sledite, boste z užitkom in brez muk prešli iz neaktivnega v aktiven življenjski slog. Naredili boste tudi ogromno za to, da se boste ognili morebitnim poškodbam, ki lahko izničijo mesece ali celo leta trdega dela. Seveda vas ta pravila ne bodo povsem zavarovala pred bolečinami ali poškodbami, omogočila pa vam bodo lažji prehod na višjo kondicijsko raven, ker boste telo izpostavljali ravno pravšnjemu naporu.

 

1. pravilo: Bodite zmerni

Začnite počasi. Čeprav ste zaradi drugih športov v kar dobri kondiciji, upoštevajte ta nasvet. Čeprav človeško telo prenese veliko napora, ga moramo, zato da se izognemo poškodbam, naporu izpostavljati postopoma. Zato svetujem, da ne prehitevate načrta teka, ki ste si ga zastavili. S preskakovanjem pri treningih ne boste hitreje v formi, le bolj verjetno je, da boste morali zaradi bolečin v mišicah in sklepih opustiti redne treninge.

 

2. pravilo: Bodite vztrajni


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *