Strežniki za novo obdobje

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 10.06.2013

HP je v Londonu predstavil revolucionarne nove strežnike, ki zagotavljajo večkratni prihranek pri energiji, prostoru in denarju in s katerimi se začenja novo obdobje ekonomike informacijske infrastrukture.


Strežnik na eni plošči: HP ProLiant Moonshot

Hewlett-Packard je v središču Vanilla v Londonu prvič medijem prikazal novi strežnik po projektu HP Moonshot (angl. izstrelek v luno, polet na luno) - strežniške rezine HP ProLiant Moonshot in komercialni sistem HP Moonshot 1500. Strežniška rezina ali še bolj natančno strežnik v obliki rezine na eni sami plošči je zasnovan na 64-bitnem procesorju Atom S12, bolj znanem pod imenom Centerton, ki podpira virtualizacijo in je značilen po varčni porabi energije v primerjavi s procesorji Intel Xeon in AMD Opteron. HP Moonshot 1500 pa je prvi tovrstni komercialno dostopen sistem na svetu, sestavljen iz 45 rezin HP Proliant Moonshot, z izrednimi lastnostmi, zaradi katerih porabi 89 odstotkov manj električne energije, zaseda 80 odstotkov manj prostora in stane 77 odstotkov manj kot tradicionalni strežniki.

 

Manj energije, prostora in denarja

 

Modularna mikrostrežniška arhitektura Moonshot, ki temelji na kompaktnih strežniških rezinah, je odgovor HP na probleme, ki spremljajo razvoj strežnikov. Tradicionalni strežniki namreč temeljijo na namenskih komponentah, kar vključuje upravljanje, omrežno povezovanje, shranjevanje, napajanje in hlajenje v enemu samemu ohišju. Današnji orjaški podatkovni centri so se približali prelomni točki, na kateri nadaljnjo rast omejuje ekonomija tradicionalnih infrastruktur. Nova strežniška tehnologija HP je sposobna podpirati tisoče strežnikov v eni omari, ki delijo omenjene komponente. Uporabnikom to omogoča nameščanje veliko več računske moči na manjšo površino (prostornino), obenem pa tudi zmanjšanje kompleksnosti, porabe energije in stroškov. »Rešitev je revolucionarna in jo lahko primerjamo z uvajanjem procesorjev x86 leta 1989, ki so povsem spremenili trg,« je povedal David Chalmers, glavni direktor za tehnologije pri HP EMEA.

 

HP že več desetletij zaseda vodilno mesto na področju razvoja računskih platform naslednje generacije. S projektom Moonshot kot novo alternativno paradigmo tlakuje pot prvemu »s programsko opremo definiranemu« strežniku, katerega zasnova temelji na potrebah programske opreme. S takšnim konceptom lahko podjetja optimizirajo strežnike na podlagi svojih delovno opravilnih potreb, pri čemer jim patentirano znanje in 10 let raziskav v laboratorijih HP Labs, ki se odraža v sistemih HP Moonshot, zagotavlja pomembne prihranke pri energiji, prostoru in ceni.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *