Talentirani kadri na voljo zgolj z nekaj kliki

Avtor: Jernej Horvat | Objava: 07.11.2014

Izkoristite prednosti globalizacije in si prek spleta poiščite primerno delovno silo za vaš naslednji projekt. Portali, kot so Elance.com, omogočajo neposreden vpogled v strokovnost posameznega izvajalca in zadovoljstva podjetij, ki so z njim sodelovala pred vami. Tako kot pri poslovnih ciljih je tudi pri kadrovanju potrebno za dosego želenih rezultatov izkazati določeno mero fleksibilnosti.


Več ko posluje oseba prek spleta s podjetji, pomembnejši ji je njen ugled in s tem tudi skrb za dobro opravljeno delo. (Big Stock Photo)

Najbolj zgovoren podatek o spremembah na trgu dela prihaja iz ZDA, kjer je kar 34 odstotkov delovno aktivnih zaposlenih tako imenovanih »svobodnjakov«. To so neke vrste samostojni podjetniki, ki pod sabo nimajo zaposlenih. Prednosti takšne oblike dela so velike. Nikoli niste odvisni od enega delodajalca oziroma enega direktorja. Tako kot borzniki svetujejo, da ne investirajte vseh svojih sredstev v eno delnico, tako svobodnjaki svojo poslovno kariero ne gradijo pri enem podjetju. Pojav svobodnjakov je spodbudil rast podjetij, ki delujejo kot posredniki med tistimi, ki delo ponujajo, in tistimi, ki delo iščejo. Neke vrste portali za zaposlovanje, ki pa to niso, saj ne gre za zaposlovanje, ampak sodelovanje med strokovnjaki in podjetji, ki potrebujejo njihovo znanje. V tem trenutku je največji ameriški portal Elance.com, kjer svoje priložnosti iščejo posamezniki in podjetja iz celega sveta, med drugim tudi iz Slovenije. Področja del, ki se najpogosteje pokrivajo, so hkrati področja, kjer obstaja pomanjkanje ustrezne strokovne delovne sile. Ta področja so oblikovanje, programiranje, optimizacija spletnih strani, prevajalske storitve in podobno.

 

V nadaljevanju tega prispevka se vsi opisani nasveti in postopki nanašajo na sodelovanje prek storitve Elance.com, saj gre za največjega tovrstnega ponudnika na trgu.

 

Kako deluje najemanje delovne sile prek spleta

 

Najprej je treba poudariti, da ne glede na številne ugovore in zadržke, ki vam v tem trenutku padejo na misel, poteka sodelovanje med podjetjem in strokovnjaki prek spleta na podlagi določenih varovalk in pravil. V primeru, da imate potrebo po določenem delu oziroma iščete nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti določeno nalogo v večjem projektu, lahko s pomočjo predhodno omenjenega portala, ali podobnih portalov, to storite na dva načina.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *