Tiskajmo. Ceneje.

Avtor: Matic Zupančič | Objava: 09.09.2013

Tiskalniki so zagotovo ena izmed najmanj razburljivih kategorij računalniške opreme. Razvoj tehnologije se je na področju tiskalnikov skorajda ustavil. Večinoma pa se proizvajalci posvečajo nižanju cene osnovnih modelov ter (nekoliko) nižanju stroškov izpisov.


Zaradi specifičnosti uporabe lahko v podjetjih še vedno najdemo tudi iglične tiskalnike, katerih način tiskanja temelji na tehnologiji, ki se je začela uporabljati v sedemdesetih letih preteklega stoletja in jo upravičeno lahko štejemo za muzejsko. A tudi pri laserski tehnologiji ni nič kaj posebej novega. Že pred leti smo se navadili na barvne stroje, katerih tisk pa je, vsaj v primerjavi s črno-belimi, drag.

 

Naprave, ki znajo tiskati, lahko na grobo razdelimo po dveh karakteristikah: glede na to, kakšna je tehnologija tiskanja (laserski, brizgalni, gel, iglični) ter glede na to, ali gre le za goli tiskalnik ali večnamensko napravo, ki pozna tudi digitalni zajem dokumentov (skeniranje), fotokopiranje in faksiranje. Res je, da obstajajo še druge tehnologije, denimo termalna, a se jih tokrat ne bomo dotaknili, ker gre za nišne izdelke in so primerni za tiskanje malih računov v trgovinah ali gostinskih lokalih.

 

Mit o brezpapirni pisarni

 

Priznajmo si: brezpapirna pisarna ne obstaja - bila je le pobožna želja, ki pa je postala pravo nasprotje tega, kar smo pred dvajsetimi leti želeli. Papirja v pisarnah je vedno več. Vzrok za tako inflacijo papirjev tiči najprej v tem, da so tiskalniki postali tako poceni, da si ga lahko vsakdo privošči. Ne le vsaka pisarna, tudi vsak zaposleni v pisarni ima lahko svoj tiskalnik, ki je poceni. Ceno samega izpisa in stroške tiskanja v življenjski dobi naprave pustimo zaenkrat še ob strani.

 

Prav tako je mnogo uporabnikov prepričanih, da na potiskanem kosu papirja najdejo več napak, kot pa na računalniškem zaslonu, a večinoma gredo ti dokumenti (predstavitve, ponudbe, tehnična dokumentacija) od nas v digitalni obliki - naslovniki jih dobijo v elektronski predal ali pa jih prenesejo nekje iz oblaka. Statistika kaže, da približno 40 % vseh natisnjenih dokumentov pristane v koših za recikliranje še isti dan. Tudi dokumentne sisteme, ki so danes izjemno močno orodje za upravljanje z dokumenti, še vedno prevečkrat razumemo le kot proces, v katerem papirno dokumentacijo (ki je nastala digitalno), pretvorimo (poskeniramo) nazaj v digitalno obliko, da jo lažje shranjujemo in iščemo po njeni vsebini. 

 

Kje vse se skrivajo stroški tiskanja?

 

Mnogokrat se odločamo za nakup tiskalnika na podlagi tega, kolikšna je cena naprave. Na trgu bomo dobili tudi povsem solidne barvne večnamenske naprave za res smešno nizke cene. Če damo za tiskalnik, denimo, 150 evrov, pa to še zdaleč ne pomeni, da je tudi uporaba tiskalne naprave poceni.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *