Trema in metuljčki v trebuhu

Avtor: Irena Potočar Papež | Objava: 07.05.2014

Kaj vam pride najprej na misel ob besedi trema? Morda tresoči glas, rdečica, strah, tresoče noge, potne roke, močno bitje srca, povišan srčni utrip, mišična napetost ? Vse to je lahko povezano s tremo. A ni za vedno. Če tako želimo in se trudimo kaj spremeniti, seveda.


(Big Stock Photo)

Poznate pregovor, da vaja dela mojstra (če mojster dela vajo). Za obvladovanje treme in premagovanje strahu sta najpomembnejši priprava in vaja. Če ste se na svoj nastop dobro pripravili in ga ustrezno vadili, boste veliko bolj samozavestni in prepričljivi. Pomagate pa si lahko tudi s posebnimi tehnikami. Tehnika dihanja je zelo preprosta. Ozavestiti morate svoje dihanje, ki naj bo umirjeno, sproščeno in neprisiljeno. Dihajte zavestno in s trebušno prepono.

 

Odločite se lahko za t. i. progresivno mišično relaksacijo, pri kateri gre za sistematično mišično sprostitev, ki uskladi delovanje vegetativnega živčnega sistema. Postopek je sestavljen iz napenjanja in sproščanja posameznih mišičnih skupin, ki se izmenjujejo. Sprostitev ima več stopenj. Cilj pa je zaznavanje razlike med napetostjo in sproščenostjo. Sprostitev se začne s sproščanjem rok in nog, nato se osredotočimo na dihanje in končamo s sproščanjem mišic govornih organov. Takšne vaje povečajo prekrvavitev in izboljšajo preskrbo celotnega telesa s kisikom. Po določenem času nastane jasen občutek toplega pretakanja in ščemenja v vsem mišičevju. S temi vajami lahko zavestno zaznavamo in sproščamo posamezne dele telesa.

 

Pomembne so tudi pozitivne afirmacije. Zamislite si pozitivne besede, besedne zveze, stavke ali povedi, s katerimi pozitivno vplivate na svoj notranji monolog in prek njega na občutek lastne vrednosti, samospoštovanje in samopodobo. To so lahko vaše osebne »čarobne besede«, neke vrste mantre, ali pa splošne trditve, s katerimi se opogumljate (Dobra sem. Odlično sem se pripravila na ta nastop in izpeljala ga bom brezhibno. S svojim nastopom bom navdušila občinstvo.).

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *