Ukrepi so taki, da bodo imeli najmanj negativnih vplivov

Avtor: Eva Mihelič | Objava: 07.06.2013

To je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek zagotovila zbranim obrtnikom in podjetnikom, ko jim je sredi maja predstavila ključne ukrepe za oživitev gospodarstva in konsolidacijo javnih financ.


Predsednica vlade je obrtnikom in podjetnikom pojasnila, da se je vlada po temeljitem razmisleku odločila za ukrepe, ki bodo v tem trenutku najmanj negativno vplivali na gospodarstvo.

Vlada je prisiljena ukrepe za oživitev gospodarstva in za konsolidacijo javnih financ, izvajati hkrati, kar je po besedah predsednice vlade mag. Alenke Bratušek precej težje, kot če bi se lahko z vsako nalogo ukvarjali posebej. Za oživitev gospodarstva je najprej potrebna sanacija bank, ki je nujno potrebna za sanacijo podjetij, poleg tega pa je treba izboljšati še korporativno upravljanje državnega premoženja in ga privatizirati.

 

Konsolidacijo javnih financ je mogoče izvesti z znižanjem odhodkov, z zvišanjem prihodkov ali s kombinacijo obeh. »Zavedam se, da bomo deležni kritik, predvsem zaradi dviga DDV,« je dejala Bratuškova v bran odločitvi vlade za tretjo možnost in dodala: »Veliko smo se posvetovali, veliko smo računali, kaj bi bilo najbolj primerno. Odločili smo se za kombinacijo, za katero ocenjujemo, da bo v tem trenutku najmanj negativno vplivala na gospodarstvo. Dvig DDV bo predvsem izvoznike, gonilno silo gospodarstva, najmanj udaril. Ta argument je bil najmočnejši pri naši odločitvi.«

 

Forum obrti in podjetništva je časovno sovpadel s pošiljanjem kriznih ukrepov v Bruselj, vendar je Bratuškova jasno poudarila, da »moramo ukrepe izvesti zaradi sebe, ne zato, ker to od nas zahteva Evropa«. Je pa delila mnenje z bivšim predsednikom OZS Alojzom Kovšco, ki je predstavnikom vlade predstavil ključne zahteve slovenske obrti in podjetništva, da je pred vsemi težka naloga, po njenem mnenju daleč najtežja od osamosvojitve Slovenije.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *