V svetu digitalne ekonomije

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 08.04.2013

V manj kot dveh tednih sta se odvila dva vodilna svetovna dogodka s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije - GSM Mobile World Congress 2013 v Barceloni in CeBIT 2013 v Hannovru, oba sestavljena iz konferenčnega in razstavnega dela, s poudarkom na kongresnih aktivnostih pri prvem in na sejemskih pri drugem.


Še naprej vodilni sejem v svetu: hannovrsko sejmišče v času CeBIT-a 2013

Na prvi pogled je morda čudno, da so trije od štirih največjih sejmov informacijsko-komunikacijske tehnologije - CES na začetku januarja v Las Vegasu, GSMA-MWC konec februarja v Barceloni in CeBIT na začetku marca v Hannovru - organizirani v samo dveh mesecih v poslovno ne tako spodbudnem začetku leta. Na drugi strani se sejem IFA v Berlinu sam šopiri na začetku septembra, v terminu, ki je vsekakor ugodnejši za načrtovanje in sklepanje poslov. Toda vsi štirje sejmi so nastali v časih dolgotrajne visoke rasti informacijsko-komunikacijske tehnologije, ko so termini organiziranja imeli drugačen pomen in so bili na letni ravni razporejeni še drugi veliki sejmi, ki jih danes ni ali pa so spremenjeni (Comdex, Systems, Smau, Simo). Terminsko sta bolj podobna sejmu IFA še Photokina sredi septembra v Kölnu, specializirana za foto in video opremo, ki pa jo organizirajo vsako drugo leto (naslednja v 2014), in Drupa v prvi polovici junija v Düsseldorfu, specializirana za tiskane medije, ki pa jo organizirajo šele vsako četrto leto (naslednja v 2016).

 

Mobilnost, podatki, oblak

 

Čeprav so bili na sejmu CES, na katerem so bili v osredju televizorji 4K (ultra visoka ločljivost), novi ultraprenosniki in tablice, nove visoko ločljivostne video in audio naprave, tehnologije za pametni dom ter novi pametni hišni aparati, predstavljeni tudi nekateri novi mobilni telefoni in mini tablice, pa glavne novosti s področja mobilne telefonije prinaša Mobile World Congress. Letos so MWC organizirali na novem sejmišču, Fira Gran Via, v bližini starega sejmišča Fira Barcelona. Novi razstavni prostori so omogočili nastop rekordnih 1700 razstavljavcev (skoraj 300 več kot lani) na skoraj 100 tisoč kvadratnih metrih prostora, celih 40 odstotkov več kot prej, pri čemer ta številka zajema tudi konferenčne dvorane in skupinske prostore. Dogodka se je udeležilo več kot 72.000 obiskovalcev iz 200 držav, večinoma poslovnežev, od tega kar 4300 direktorjev ter tudi 3400 novinarjev in analitikov.

 

Na dogodku so potekala predavanja in razprave o trendih in temah, kot so mobilni oblak, veliki podatki, NFC, LTE, m-denarnice, male celice in pametna mesta ter tudi vloga mobilnosti v oglaševanju, financah, prodaji in prometu. V njih so sodelovali tudi predsedniki uprave vodilnih svetovnih operaterjev in družb. V razpravah so veliko pozornosti posvetili vprašanju širitve naprednejših, a cenejših mobilnih tehnologij, predvsem enostavnejših pametnih telefonov za množice za slabo zasičena območja Afrike, Azije in Južne Amerike. Da s takšno ponudbo ne bo velikih težav, je že napovedal novi Nokia Lumia 520 z operacijskim sistemom Windows Phone 8, odličen pametni telefon, ki stane samo okrog 120 evrov. Obiskovalci so si lahko ogledali nove modele pametnih telefonov na široki cenovni skali, največ zanimanja pa so pokazali za »orjaške« modele Android, kot so LG Optimus F in G, Sony Xperia Z in ZTE Grand Memo, ki tako kot lanski Samsungov Galaxy Note II (ki so ga že prodali več kot 5 milijonov) sodijo v skupino »tablifonov« (ali tabfonov), križancev med pametnim telefonom in tablico.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *