V znamenju mobilnosti

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 12.07.2013

Družba Messe Berlin in nemško združenje gfu sta na Sardiniji pripravila tradicionalno predstavitev jesenskega sejma IFA ter trendov in novosti na področju uporabniške elektronike in industrije hišnih aparatov.


Vpogled v novosti: najagilnejši razstavljavec na Sardiniji je bil Samsung, ki je napovedal svoje številne inovacije na sejmu IFA.

Turistično »zavetišče« Forte Village na Sardiniji, kakšnih 30 kilometrov od glavnega mesta pokrajine Cagliarija, je bilo tri dni začasno »preimenovano« v Forte IFA. V tem eksotičnem kotičku po velikosti drugega sredozemskega otoka so namreč organizatorji sejma IFA pripravili predpoletno predstavitev letošnje prireditve. Kot običajno so ob tem analitska podjetja GfK, DisplaySearch in FutureSource podala svoje najnovejše ugotovitve o stanju na trgu uporabniške elektronike in hišnih aparatov ter napovedi in trende za leto 2013 in naprej. Nekatera izbrana podjetja iz obeh področij - Samsung, Philips, Panasonic, Loewe in TPVision ter Miele, Elektrolux, B/S/H, DeLonghi in Kobo - pa so v predavanjih in na razstavi predstavili svoje najnovejše izdelke in modele, ki jih bodo prikazali na sejmu IFA.

 

Inovativna energija

 

IFA je danes izjemno pomembna in vplivna prireditev s področja uporabniške elektronike in industrije hišnih aparatov, ki jo bomo jeseni videli v že 53. izdaji. Podobno pomembna je tudi »IFA globalna konferenca za novinarje« (GPC), letos že sedma po vrsti, ki se je je letos udeležilo več kot 350 predstavnikov medijev iz 45 držav iz vseh petih celin, letos prvič tudi s Kosova. IFA GPC namreč privlači veliko pozornost javnosti zato, ker ji postreže s svežimi in obsežnimi podatki, mnenji, ocenami in napovedmi o pomembnih in še zmeraj rastočih sektorjih industrije. »Sejem IFA je ogledalo dinamične rasti in inovativnega gonila uporabniške elektronike in industrije hišnih aparatov,« je ocenil Hans-Joachim Kamp, predsednik nadzornega sveta nemškega Združenja za uporabniško in komunikacijsko elektroniko (gfu). »Razstavljavci bodo na sejmu IFA znova poskrbeli za impresiven prikaz svoje inovativne energije z ogromnim številom prvih predstavitev svetovnih inovacij in produktov.«

 

Glavni operativni direktor (COO) Messe Berlin dr. Christian Göke, ki s 1. julijem postaja glavni direktor (CEO) berlinskega sejma, je na konferenci poudaril, da je ključni razlog uspeha sejma IFA njegov jasen koncept, ki interese industrije in prodaje združuje pod eno streho. »Zahvaljujoč svoji mednarodni privlačnosti zadnjih let je IFA postala vodilni sejem uporabniške elektronike in hišnih aparatov,« je dodal Göke. Globalni direktor GfK za uporabniško elektroniko Jürgen Boyny je povedal, da bo letos svetovni trg uporabniške elektronike dosegel 4-odstotno rast na svetovni ravni. Nekatere regije bodo deležne nižje rasti, med njimi tudi Evropa »kot trg poln izzivov«, z napovedano rastjo 1,5 odstotka. Položaj v vzhodni Evropi bo v tem pogledu nekoliko boljši kot v zahodni.

 

Vse več »pameti«

 

Izvršni direktor sejma IFA Jens Heithecker je povedal, da bo tudi letos v Berlinu na ogled celoten spekter produktov dinamične in inovativne industrije uporabniške elektronike. Letošnjim 55-palčnim ultra visokorazločljivostnim televizorjem, katerih razločljivost že presega 8 milijonov slikovnih točk (štirikrat več kot pri konvencionalnih aparatih), se bodo pridružili tudi novi z diagonalo nad 80 palcev. Še nekaj let bo potrebno, da se zgradijo tudi ustrezna TV-omrežja za oddajanje v skladu z novim standardom, pa bo dopolnjen ponovni skok v kakovosti, podoben prehodu iz klasične TV v visoko razločljivostno. Ultra visokorazločljivostno kakovost pa bo mogoče na sejmu videti tudi drugje, recimo v digitalnih video kamerah. Novi standard bo spodbudil tudi hitrejši razvoj 3-dimenzijskih televizorjev za gledanje brez naočnikov. Vodilni proizvajalci televizorjev bodo letos predstavili tudi že 55-palčne zaslone s tehnologijo organskih svetlečih diod (OLED), vsaj kot prototipe.

 

Že obstoječim televizorjem z ukrivljenim OLED zaslonom (Samsung, LG) se bo verjetno pridružil še kakšen. Videli bomo še več prototipov upogljivih zaslonov za različne namene, ki bodo pozneje pripeljali tudi do zložljivih zaslonov. Pametni televizorji s še večjimi možnostmi kombiniranja konvencionalnih programov s spletnimi vsebinami in storitvami bodo letos dobili tudi nove vmesnike s še lažjim upravljanjem in z možnostjo poosebljanja. Vgrajeni večjedrni procesorji in močnejši grafični čipi bodo zagotovili še hitrejše in enakomernejše prikazovanje programov, spletnih strani, videa in aplikacij. Izboljšale se bodo tudi možnosti upravljanja s pomočjo infrardečih upravljalnikov, tablic ali pametnih telefonov pa tudi z glasovnimi ukazi in z gestami.

 

»Pogovor« hišnih aparatov

 

V Berlinu bo na ogled cela množica novih modelov prenosnikov (ultratankih, hibridnih, pretvorljivih) ter le malo novih konvencionalnih prenosnikov. Sejem bo prinesel tudi nove pametne telefone z velikimi zasloni, ki bodo vse bolj tekmovali s tablicami, nasprotno pa se bodo tudi številni modeli tablic približali pametnim telefonom. Za ljubitelje glasbe bo letos na ogled vrsta brezžičnih Wi-Fi in Bluetooth zvočnikov, povezljivih na trde diske NAS, računalnike, tablice, prenosne predvajalnike ali pametne telefone, pa tudi široka paleta najkakovostnejših slušalk, prilagodljivih ušesom, tudi brezžičnih. Izboljšala se bo tudi ponudba hišnih omrežij, ki bodo lahko hranila obsežne arhive digitalnih medijev (slik, glasbe in videa) ter jih preprosto delila med napravami. Več bo tudi kakovostnih kamer, povezljivih v hišna omrežja, s preprostim enostavnim dostopom do televizorjev in interneta. Vse več hišnih omrežij bo sposobnih varčevanja z energijo in skrbi za varnost doma.

 

Na Sardiniji so povedali tudi, kakšne novosti bodo na sejmu ponudili proizvajalci hišnih aparatov. Prevladovali bodo trajnostni aparati, inovativni, pametni in še bolj oblikovani. Praktično vsi električni hišni aparati, pa tudi oprema za obdelavo in pripravo hrane, oprema za nego telesa in drugo, bodo še bolj skrbeli za izboljšanje hišnih opravil, varčevanje z energijo ali pa tudi z vodo, olajšanje življenja in povečanje zadovoljstva pri uporabi. Večina bo uporabljala še boljše materiale in nudila še enostavnejše kontrole. Številne aparate bo mogoče povezovati s tablicami ali pametnimi telefoni, za upravljanje, nastavljanje, informiranje. Preproste aplikacije bodo pomagale s podatki, nasveti o delovanju, podatki o nadzoru in nadzor učinkovitosti. Mnoge naprave bodo lahko komunicirale tudi med sabo. Vse prikazano in povedano na Sardiniji pa je le uvod v tisoče novosti, ki bodo na ogled na sejmu IFA v Berlinu med 6. in 11. septembrom.

 

Pohod mobilnih naprav

 

Predstavnik analitskega podjetja DisplaySearch je med drugim povedal, da bo letos zaradi Windowsa 8 hitreje rasel trg prenosnikov, ker bo za 12 % večji delež tistih z zaslonom občutljivim na dotik (lani za 3 %). Za primerjavo: penetracija takšnih zaslonov pri pametnih telefonih je 77 % in pri tablicah 100 %. Poleg konvencionalnega »preklopnega« dizajna se vse bolj uveljavljajo tudi hibridni, »priklopni« in »pretvorljivi«, večinoma z zaslonom, občutljivim na dotik. Trg mobilnih računalnikov (prenosnikov in tablic) bo porasel iz 368 milijonov v letu 2012 na 762 milijonov v letu 2017. Pri tem se bo prodaja tablic iz 256 milijonov letos (67 % več kot lani) povzpela na 579 milijonov v letu 2017. Trg prenosnikov pa bo v istem obdobju upadel za 10 %, iz 203 milijonov 2013 na 183 milijonov 2017. DisplaySearch pričakuje, da bosta letos dve tretjini prodanih prenosnikov z zaslonom, občutljivim na dotik, ultratanki modeli (Ultrabook in MacBook Air), v letu 2017 pa bo takšnih že 80 %. Letos bo v svetu prodaja pametnih telefonov (937 milijonov) prvič presegla prodajo standardnih modelov (889 milijonov). Med letoma 2011 in 2016 bodo pametni telefoni deležni 26-odstotne rasti ter jih bo v letu 2016 prodano 1,45 milijarde, kar bosta že dve tretjini trga mobilnih telefonov. Z večjimi zasloni, višjo razločljivostjo in hitrejšimi procesorji ter višjimi zmogljivostmi mobilnih omrežij bodo pametni telefoni postali ne le zaželene naprave, temveč tudi zadovoljevali mnoge potrebe, za katere so bile prej potrebne računalniške in uporabniške elektronske naprave.

 

Priložnost tudi za zagonska podjetja

 

IFA ne privlači samo že znanih podjetij, temveč tudi nova in mala podjetja, zato so organizatorji dogodka na Sardiniji »za vzorec« povabili tudi zagonsko podjetje Nagual Sounds iz Berlina, ki razvija programsko opremo za potrebe glasbe. Nagual Sounds je znan predvsem po istoimenski glasbeni igri, utemeljeni na Microsoftovi tehnologiji Kinect za prostoročno upravljanje elektronskih naprav s pomočjo gibov telesa. V igri se točke nabirajo na podlagi glasbe, ki se ustvarja s plesanjem oziroma gibanjem glave, rok, nog in celotnega telesa v prostoru. Kinect s pomočjo kamere, infrardečega projektorja in posebnega procesorja ter programske opreme Nagual na podlagi gibov ustvarja ritem in melodijo. Glasba se lahko obogati, kot je bilo tudi prikazano na sklepni večerji na Sardiniji, s plesanjem v dvoje, ko se gibi enega izvajalca uporabljajo za ritem in drugega za melodijo.

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *