V znamenju mobilnosti in povezljivosti

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 11.02.2014

V Las Vegasu je januarja potekal tradicionalni sejem uporabniške elektronike International CES 2014, tokrat v znamenju mobilnih naprav, ultra visoke ločljivosti, »interneta stvari«, vsepovsodnje prisotnosti tipal, povezljivih avtomobilov in ne nazadnje tridimenzijskega tiskanja.


Kljub napovedim, da se bo zanimanje za tovrstne sejme zmanjševalo, je bil letošnji CES doslej največji, s približno 3200 razstavljavci in več kot 150 tisoč obiskovalci, od tega več kot 35.000 iz tujine. Predstavljamo vam nekatere med najodmevnejšimi novostmi.

 

Največji ukrivljeni televizor: Samsung je prikazal svoj novi 105-palčni (267 cm) ukrivljeni ultra visokorazločljivostni televizor U9500, ki po oceni vseh deluje zares impresivno. Njegova razločljivost je 5120 x 2160 oziroma 11 milijonov pik, kar je več kot običajni 4K, ki je pravzaprav 4096 x 2160 pik. Format slike je 21:9, precej širši od standardne TV-slike (16:9), in je običajen v novejših kinih. Ukrivljenost ogromnega zaslona je dobro opazna, prispeva k vtisu trirazsežnosti brez kakršnih koli tridimenzijskih očal. Pri »gibljivih slikah«, filmu dobi gledalec občutek, da je »potopljen« v sliko. 9500 ima priključke HDMI 2.0 in MHL 3.0 ter vgrajeno digitalno zaščito proti kopiranju HDCP 2.2. Začetek prodaje se pričakuje v drugi polovici 2014, cena pa še ni znana.

 

 

Najlažji 14-palčni ultraprenosnik: Lenovo je predstavil tretjo generacijo prestižnega ThinkPad X1. Prenovljeni model ThinkPad X1 Carbon Touch je najlažji ultraprenosnik s 14-palčnim zaslonom, saj tehta vsega 1,27 kg, in je praktično neuničljiv. Ohišje je sestavljeno iz ogljikovih vlaken, kakršne uporabljata letalska industrija in moto šport, ki so lažja od magnezija in aluminija, a obenem trša. Prenosnik premore številne zmogljivosti in trpežnosti, ki jih zahteva sodoben poslovni uporabnik, opremljen pa je z osvetljeno tipkovnico, ki dinamično prilagaja ukaze funkcijskih tipk glede na trenutno uporabljano programsko opremo. Novi X1 prav tako prepozna celo vrsto govornih ukazov in gest uporabnika, tako da je interakcija z računalnikom še bolj pristna.

 

 

Plačevanje s pomočjo »samega sebe«: Nova tehnologija Fujitsu PulseWallet omogoča plačevanje ob pomoči preverjanja pristnosti s skeniranjem ožilja dlani. Podjetji PulseWallet in Fujitsu sta združili tehnologiji - PulseWallet svoj biometrijski skener, Fujitsu pa svojo izboljšano programsko opremo za biometrijsko preverjanje pristnosti PalmSecure, ki jo razvija že od leta 2005. Novi sistem omogoča skeniranje vzorca ožilja v dlani s pomočjo svetlobe, podobne infrardeči, in njegovega primerjanja s podatki v bazi, vse v manj kot sekundi, kar z vpisom potrebnih podatkov za transakcijo traja manj kot minuto. Enkraten vzorec ožilja vsake osebe, podobno kot prstni odtis, zagotavlja natančnost 99,99992 odstotka, preostalih 0,00008 odstotka pa prispeva še zahtevani PIN, zaenkrat številka telefona.

 

 

Povezava električnega BMW i3 in pametne ure: BMW je svojim prepoznavnim dosežkom informacijske tehnologije pod skupnim imenom BMW ConnectedDrive, ki se osredotočajo na različne vidike povezanosti med voznikom, vozilom in zunanjim svetom, kot prvi dodal tudi povezavo na pametno uro. Elektronska zapestna ura Samsung Galaxy Gear, opremljena z aplikacijo BMW i Remote App, nudi informacije o napolnjenosti baterije in razpoložljivem dometu tega prvega električnega modela v kompaktnem razredu ter o tem, ali so okna, vrata in pomična streha zaprti. Uporabnikom omogoča, da pošljejo navigacijski cilj v vozilo ali si prilagodijo klimo - z možnostjo glasovnih ukazov preko Samsungovega pomočnika S Voice.

 

 

Ustvarjalna mini kamera za HD-stereo: Nova Canonova kompaktna in lahka kamera Legria mini X Z z ultra širokokotnim 170° objektivom f/2.8, vrtljivim 6,8-centimetrskim zaslonom LCD na dotik in prilagodljivo obliko omogoča zajem vsebin iz različnih kotov. Z 1/2,3-palčnim tipalom CMOS in zmogljivim procesorjem DIGIC DV 4 podpira snemanje AVCHD (1080/50i) in MP4 (1080/25p) ter omogoča tako filme v polni visoki razločljivosti kot tudi ultra širokokotne fotografije razločljivosti 12 milijonov točk, živih barv in z minimalnim šumom v šibkih svetlobnih razmerah. Nova stabilizacija slike daje uporabnikom možnost mirnega snemanja iz roke, vgrajen Wi-Fi pregledovanje in deljenje videov na različnih napravah ali brezžično nalaganje na socialna omrežja, aplikacija Canon CameraAccess Plus na pametnih telefonih ali tablicah pa tudi nadzor kamere na daljavo in brezžično spremljanje dogajanja v živo.

 

 

Xperia Zi v še kompaktnejši obliki: Sony Mobile je svojima pametnima telefonoma, 5-palčnemu Xperia Z1 in 6,4-palčnemu Xperia Z Ultra, dodal še Xperia Z1 Compact, ki vse najboljše lastnosti Z1 nudi v manjših dimenzijah. Zaslon visoke razločljivosti Triluminos z diagonalo 4,3 palca (10,92 cm) omogoča širšo paleto bogatih in naravnih barv. Senzor CMOS 1/2,3 Exmor RS for mobile z 20,7 milijona slikovnih pik, nagrajeni objektiv G in inteligentni slikovni procesor Bionz for mobile zagotavljajo pridobivanje fotografij in videa izjemne kakovosti. Vodoodporni telefon izjemno hitro deluje zahvaljujoč najnovejšemu štirijedrnemu procesorju Qualcomm Snapdragon 800 na 2,2 GHz in tehnologiji 4G LTE. Orodje Xperia Transfer Mobile izredno olajša prehod iz naprav s sistemom Android ali iOS s preprostim načinom prenosa kontaktov, sporočil, fotografij in aplikacij s tehnologijo NFC ali priloženim kablom.

 

 

Iz pametnega telefona v tablico: Asus je predstavil kompaktni pametni telefon PadFone mini s 4-palčnim zaslonom visoke razločljivosti, ki se lahko »preobrazi« v elegantno 7-palčno tablico. Napravo, ki je spoj telefona PadFone in tablične osnove PadFone mini Station, poganja Intelov dvojedrni procesor Atom Z2560 na 1,6 GHz, za zajemanje okolice pa skrbi kamera razločljivosti 8 milijonov slikovnih pik. V napravi, ki podpira sočasno uporabo dveh SIM-kartic, je tudi nova tehnologija DynamicDisplay, katere naloga je samodejno prilagajanje videza aplikacij zaslonom različnih velikosti. Oba zaslona 4-palčni (800 x 480 pik) in 7-palčni (1280 x 800 pik) uporabljata matriki tehnologije IPS+ ter se lahko pohvalita z izjemnimi barvami in vidnimi koti. Baterija zmogljivosti 3270 mAh zagotavlja napravi izjemno avtonomijo, ker se v tabličnem načinu telefon tudi polni in si tako podaljšuje delovanje.

 

 

Koncept »pet v enem«: Ko smo se že navadili na koncept računalniških hibridov »2 v 1«, kombinacijo prenosnika in tablice, je Toshiba prikazala svoj koncept »5 v 1«. Osnovna kombinacija je podobna drugim, ker nudi prenosnik ali, ko se zaslon povsem preklopi, tablico. Ostale tri kombinacije so možne zahvaljujoč ločljivi tipkovnici in kovinskemu stojalu, na katero je priključena, medtem ko je na drugi strani prek tečaja vezan na dotik občutljivi 13,3-palčni zaslon. Ko se tipkovnica loči in povezovalni del uporabi kot stojalo, se dobi namizni računalnik. V predstavitvenem oziroma TV-načinu se tipkovnica povsem umakne. Peto možnost pa nudi stojalo, ki se lahko uporablja kot sklop stereo zvočnikov Harman Kardon. Koncept »5 v 1« vsebuje ohišje iz magnezijeve zlitine ter dva priključka USB, priključek mini HDMI in režo microSD, drugih podrobnosti specifikacije pa še ni.

 

 

Za fotografiranje korak za korakom: Nikon je predstavil novi zmogljivi zrcalo-refleksni fotoaparat D3300, namenjen fotografom začetnikom, ki bodo svojo fotografsko samozavest lahko gradili tudi s pomočjo vgrajenega virtualnega foto vodnika. Zmogljivo tehnološko osnovo predstavljajo slikovno tipalo CMOS formata DX s 24,4 milijona slikovnih točk brez nizkoprehodnega filtra (kar omogoča večjo ostrino), razširjeni razpon ISO od 100 do 25.600 ter novi slikovni procesor Expeed 4. Ne glede na hitrost dogajanja je samodejno ostrenje, zahvaljujoč 11-točkovnemu sistemu s sredinsko križno občutljivo točko, vedno hitro in natančno. Z D3300 se lahko zajamejo tudi ostri in jasni videoposnetki hitrega dogajanja pri polni razločljivosti HD 1080p (pri hitrostih snemanja do 50p/60p) s stalno podporo samodejnega ostrenja. Foto vodnik vodi fotografa do želene vrste fotografije ali videoposnetka korak za korakom.

 

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *