V znamenju optimizma

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 10.10.2013

V Berlinu so bili na sejmu uporabniške elektronike in hišnih aparatov IFA v osredju visokokakovostni televizorji, mobilne računalniške naprave in pametni telefoni, dogodek pa je potekal v znamenju mobilnosti, povezanosti in oblaka.


Sejem v znamenju rasti: IFA 2013 v Berlinu.

V glavnem mestu Nemčije je septembra potekal že 54. sejem IFA, ki je postregel s tisočimi novostmi približno 1500 razstavljavcev ter številnimi inovativnimi napravami in rešitvami vodilnih podjetij, kar je prispevalo k sicer verjetno pretiranim ocenam nekaterih poročevalcev o »najboljšem sejmu doslej« in »tehnološkem dogodku leta«.

 

Inovativni digitalni produkti

 

Pozornost obiskovalcev, medijev in strokovne javnosti je bila usmerjena predvsem na inovativne digitalne produkte, kot so televizorji, tablice, prenosniki, pametni telefoni in povezani hišni aparati. Za najbolj odmevne novosti so poskrbela vodilna podjetja na področju uporabniške elektronike: Samsung, Sony, LG, Lenovo, Toshiba, Asus, Panasonic itd. Sony je med drugim predstavil nov pametni telefon Xperia Z1 s kamero s celo 20,7 milijona slikovnih točk, Samsung svoj »tablifon« Galaxy Note 3, ki je tanjši, hitrejši in varčnejši kot predhodnik Note 2, Acer pa svoj pametni telefon Liquid S2, sposoben snemanja v kakovosti 4K. Med novimi tablicami naj omenimo LG G Pad 8.3 in Asus MeMO Pad 8, ki sta utemeljeni na androidu, ter Toshiba Encore z windowsom 8. Samsung je prikazal 98- in 110-palčni 4K oziroma UHD televizor, LG pa »le« 77-palčni UHD 3D, toda z ukrivljenim zaslonom.

 

Lenovo, Asus, Acer, Sony, Toshiba in drugi so ponudili vrsto prenosnih računalnikov za Windows 8.1 z zaslonom, občutljivim na dotik, med njimi tudi takšne, ki lahko postanejo tablica ali še kaj. Nekateri novi računalniki bodo po ceni postali konkurenčni tablicam iPad in android. Intel je na svojem razstavnem prostoru prikazal skoraj dva ducata ultra prenosnikov z njegovimi novi procesorji Haswell, ki so posebej prilagojeni ultra tankim in hibridnim prenosnim račinalnikom. Na sejmu sta letos poleg Skupine Gorenje (ki jo omenjamo posebej) nastopila samo še dva razstavljavca iz Slovenije - Status iz Metlike, ki med drugim proizvaja kuhinjske pripomočke in vakuumske aparate, ter Šumer iz Ljubečne, ki ima v svojem proizvodnem programu tudi dele za gospodinjske aparate.

 

Rezultati nad pričakovanji

 

Sejem je po oceni mnogih analitikov, novinarjev, razstavljavcev in obiskovalcev prinesel nov optimizem na trg uporabniške elektronike ter hišnih aparatov. Glede na upočasnjeno rast na področju uporabniške elektronike v prvi polovici leta, upad prodaje osebnih računalnikov in stagnacijo na področju gospodinjskih aparatov je to vsekakor dobra novica. Rezultati so po oceni analitikov presegli pričakovanja posebej na področju televizorjev, telekomunikacij ter mobilnih in hišnih naprav. Po informaciji Berlinskega sejma je bilo do konca sejma sklenjenih poslov v vrednosti okrog 4 milijarde evrov (5 % več kot lani). S tem se je IFA znova potrdila kot najpomemebnejši dogodek za industrijo in trgovino na področju uporabniške elektronike ter gospodinjskih aparatov.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *