Večerja z namenom

Avtor: Martina Budal | Objava: 13.05.2013

Z namenom medsebojnega povezovanja so se v okviru projekta Reinovator srečali predstavniki socialnih in »običajnih« podjetij.


(Foto: Grega Žunič, Viva)

Socialno podjetništvo ponuja poslovni model, v katerem je ekonomija podrejena socialnemu kapitalu, ki temelji na zaupanju. Uspeva tako na področjih, ki jih klasično podjetništvo zaradi prenizkih pričakovanih dobičkov obide, kot na istih področjih kakor klasično podjetništvo, in mu uspešno konkurira. Socialno podjetništvo se je v Sloveniji do sedaj razvijalo mimo »običajnega« podjetništva, vendar slednje v zadnjem času ugotavlja, da lahko s sodelovanjem s socialnimi podjetji plemeniti svoje poslovanje, je na večerji v organizaciji Zavoda Viva, ki je bila namenjena srečanju in izmenjavi izkušenj med obema, povedal direktor podjetja Studio Moderna Sandi Češko.

 

Vizija, ki jo zasleduje socialno podjetništvo, je inoviranje na področju družbe, je dodal direktor Socialnega inkubatorja in podjetniški svetovalec Tomaž Stritar. Socialni podjetniki tako odgovarjajo na vprašanja v družbi, kot je na primer skrb za starejše dementne ljudi ali zaposlitev za ranljive skupine ljudi, na podjetniški način. Vendar je težava, s katero se srečujejo številni socialni podjetniki, da v žaru reševanja zaznanega problema pozabijo na podjetniški del, največkrat pa jim podjetniških znanj tudi primanjkuje.

 

Tako predstavniki socialnih podjetij ugotavljajo, da za uspešno delo potrebujejo predvsem več znanj s področja vodenja in optimizacije procesov, pa tudi finančnih, trženjskih in marketinških znanj, s katerimi bi produkte in storitve, ki jih razvijajo, uspešno prodajali na trgu in si tako omogočili dolgoročen obstoj in posledično delo ter zaslužek ranljivim skupinam ljudi, pa naj bodo to mladi brez izobrazbe, samozaposleni v kreativnih industrijah ali starejše nezaposlene šivilje.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *