Čaka vas pol milijarde potrošnikov

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.03.2013

Evropska komisija je pripravila akcijski načrt Podjetništvo 2020, mi pa smo Antonia Tajanija ter nekaj naših podjetnikov in ekonomistov vprašali, kako realen in izvedljiv je. Zanimalo nas je tudi, kako se bodo nanj odzvali na slovenskem ministrstvu za gospodarstvo.


Antonio Tajani: »Podjetniki naj ne vztrajajo pri pospeševanju razvoja le v nekaj sektorjih, saj poslovne priložnosti obstajajo tudi v številnih drugih.«

Načrt za oživljanje gospodarstva v ospredje postavlja ključno vlogo izobraževanja in usposabljanja pri vzgoji novih generacij podjetnikov, vključuje pa tudi posebne ukrepe za spodbujanje podjetništva med mladimi, ženskami, starejšimi, migranti in brezposelnimi.  

Del načrta je tudi odpravljanje administrativnih ovir na poti do podjetništva z ukrepi, ki bodo v pomoč podjetjem v začetni fazi poslovanja, omogočali bodo tudi uspešnejši prenos lastništva podjetja, boljši dostop do financiranja, za poštene podjetnike pa še eno možnost po stečaju. Kar 96 % podjetij namreč pride v stečaj zaradi poznih plačil ali drugih praktičnih težav, praksa pa kaže, da so podjetniki, ki začnejo v drugo, običajno bolj uspešni. 

Poslovanje z manj birokracije
 

Načrt zajema tudi nekaj ključnih napotkov, kako je treba ustvariti okolje, v katerem se lahko podjetniki razvijajo in rastejo. Med najpomembnejšimi spodbudami je gotovo lažji dostop do finančnih sredstev. Komisija obljublja krepitev svojih finančnih inštrumentov, predlaga pa tudi ustanovitev evropskega trga za mikrofinanciranje in poenostavitev davčnih struktur, kar bi malim in srednje velikim podjetjem omogočalo, da sredstva zberejo tudi s pomočjo neposrednih zasebnih naložb v obliki mini obveznic, skupinskega financiranja in naložb poslovnih angelov.  

V prvih petih letih svojega obstoja propade približno polovica podjetij, zato bi moralo biti novim podjetjem na voljo več sredstev, ki bi jim pomagala, da se primerno utrdijo v tem obdobju. Snovalci načrta v Komisiji so si zamislili, da bi se ta pomoč odražala tudi v financiranju vodstvenega usposabljanja, svetovanja pri raziskavah in razvoju ter povezovanja v poslovne mreže s konkurenti, možnimi dobavitelji in strankami. 

Ko so v sodelovanju s strokovnjaki iz vseh evropskih držav pripravljali načrt, so ugotovili, da vsako leto okoli 450.000 podjetij z dvema milijonoma zaposlenih zamenja lastnike, to pa povzroči ukinitev 150.000 podjetij in 600.000 delovnih mest. Zato so predlagali, da se pozornost z likvidacije podjetij prenese na premagovanje njihovih finančnih težav.  

Komisija je pri pripravi načrta tudi ugotovila, da so upravni postopki pri ustanavljanju podjetij večinoma preobremenjujoči za podjetnike, zato se zavzema za zmanjševanje teh regulativ. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *