Čar navtičnih sejmov

Avtor: Borut Jerše | Objava: 05.04.2007

Navtični sejmi so velik magnet, ker lahko obiskovalci občudujejo navtične novosti tudi v njihovem naravnem okolju − v vodi, razstavljavci pa imajo tako manj stroškov in dodatne možnosti predstavitve.


Foto: Izola Boat Show

Najbrž ni nikogar med nami, ki ga barke ne bi privlačile. Poletni pogled na sinjino morja, kjer plujejo večja in manjša motorna plovila, jadrnice, čolni, nas pomirja in hkrati vznemirja. Plovila (od gumijastih čolnov do najrazkošnejših jaht s svojo opremo) so predmet razstavljanja tudi na številnih navtičnih sejmih po vsem svetu. Plovila lahko na sejmih vidimo tako v razstavnih halah kot tudi v naravnem okolju marin in pristanišč. Gre za eno izmed redkih sejemskih tem, kjer lahko razstavne predmete občudujemo tudi v njihovem naravnem okolju, torej vodi, zato so ti sejmi še veliko privlačnejši, razstavljavcem se znižajo stroški in na voljo so dodatne možnosti predstavitve. Navtične sejme obiskujejo tako poslovni obiskovalci kot tudi radovedneži, ki barke nimajo namena niti kupiti niti najeti.  

Največji navtični sejem: Boot v Düsseldorfu 

Največji navtični sejem Boot se odvija na kopnem, in sicer januarja v razstavnih halah sejma v nemškem Düsseldorfu. Letošnji že 38. sejem je bil od 20. do 28. januarja. Na düsseldorfskem sejmu najdemo največji trg plovil in vodnih športov na svetu. V 17 razstavnih halah (220.000 kvadratnih metrov bruto in 106.000 kvadratnih metrov neto razstavnih površin) je letos 1650 razstavljavcev (od tega 650 tujih) predstavilo 2000 plovil in najsodobnejšo opremo zanje. Razstavljeno je bilo kar 70 ladij, dolgih od 20 do 30 metrov. Na sejmu so sodelovali pravzaprav vsi vodilni proizvajalci plovil iz Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije, Španije, Nizozemske, severnoevropskih držav, Združenih držav Amerike, držav iz Perzijskega zaliva in od drugod. V Düsseldorfu je svetovne premierne predstavitve doživelo veliko novih modelov plovil, kar daje sejmu še poseben čar. Sejem si je ogledalo blizu 300.000 obiskovalcev iz vsega sveta.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *