Češka - dinamična in sproščena

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 09.03.2007

Mlada slovenska podjetnica Sandra Sagadin vidi v Pragi kulturno in poslovno središče. Čehi so se posvetili spodbujanju razvoja storitev in tehnologije.


Sandra Sagadin: "Na splošno menim, da je veliko priložnosti v poslovnih storitvah, kjer je prostor med visokokakovostnimi in osnovnimi ponudniki, prav tako so priložnosti v tehnologiji."

Sedemindvajsetletna Sandra Sagadin, po rodu iz Celja in kot pravi sama) z »bazo« v Ljubljani, je takoj po gimnaziji odšla študirat na ameriško univerzo v Pariz, kjer je končala študij ekonomije in financ. Po študiju je nekaj časa delala za manjše tehnološko podjetje v Parizu, ki se je ukvarjalo z elektronskimi transferji (PIN kode in podobne rešitve), kjer je natančneje spoznala svet in vzdušje »start-up« podjetij. Podjetje je poslovalo po vsem svetu, tako da je Sagadinova nekaj časa delala tudi v Šanghaju, od koder jo je splet okoliščin popeljal na Češko, kjer je z ameriškim  partnerjem ustanovila svoje podjetje. 
 
Kako ste se sploh znašli na Češkem?
Še ob delu v Šanghaju sem prijatelju in zdajšnjemu poslovnemu partnerju Simonu Taylorju iz Bostona, ki sem ga spoznala že, ko sem delala v Parizu, pomagala s svojim poznavanjem Češke regije in financ, da bi lahko uresničil svoje poslovne ideje. Ker sva zelo dobro sodelovala, mi je ponudil, da skupaj odpreva podjetje v Pragi. Zamisel mi je bila zelo všeč, zato sem takoj sprejela izziv. Za start podjetja sva potrebovala začetni kapital, zato sva v ZDA poiskala zasebne vlagatelje, ki so verjeli v najino poslovno idejo in načrt izvedbe. Hitro za tem je prišlo do selitve v Prago.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *