ČILE – dežela sproščenih podjetnikov

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 11.12.2006

Čile je najbogatejša država v Južni Ameriki. Tomo Weber v »novem svetu« živi in dela že osem let. Razkril nam je, kako osvojiti čilski trg.


Tomo Weber: "Čile je zelo bogata država. Trg je zelo velik. Lahko rečem, da odstopa od vseh južnoameriških držav. Deluje, kot da ne spada tja, saj imajo red in nepodkupljivo policijo."

Tomo Weber (45 let) je podjetnik, ki že osem let uspešno posluje zunaj naših meja. Ko je leta 1998 njegovo podjetje AGRU, ki izdeluje industrijsko plastiko, iskalo nove trge, so se usmerili tudi v Južno Ameriko. Weber pa je postal odgovoren za ves južnoameriški trg. Zelo hitro so spoznali, da Čile po gospodarski moči najbolj odstopa od drugih držav na tej celini.  

Zakaj ste se pravzaprav odločili nastopiti na čilskem trgu, kakšno je bilo prvo srečanje?
Čilski trg smo »napadli« takoj, ko smo prišli v Južno Ameriko, saj ima zelo bogat rudniški zaklad. Bakra je zelo veliko, stranski proizvod rudnikov bakra pa je zlato. V zadnjih letih se je cena bakra na svetovnih borzah zelo dvignila, zato je v tej panogi vse več denarja. Odpirajo se novi rudniki, kjer je naš raj, saj v njih uporabljajo zelo veliko naših izdelkov. 

Torej mora biti tudi konkurenca zelo velika? Kako se vam je uspelo prebiti v ospredje?
Res je, konkurenca je zelo velika. Vsak, ki želi uspeti na njihovem trgu, mora kupcu dokazati, da ima prave izdelke, pravo ceno in da jih ne poskuša pretentati. Zelo pomemben je tudi čas dobave. Vse to nam je uspelo doseči.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *