Čisto, sveže in pokrpano

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 13.03.2012

Mladi podjetnik Uroš Jereb, ki zaključuje študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani na smeri družbena informatika, vodi družinsko podjetje, katerega del so tudi pralnica, čistilnica in šiviljski servis Žajfa v Europarku v Mariboru.


Uroš Jereb o priložnostih pravi: »V vsaki novi stvari vidim izzive in te iščem na področju podjetništva v zadnjem letu.«

Od kod ideja za dejavnost?
Moj oče ima veliko izkušenj na tem področju in skupaj sva razmišljala, kje in kako na novo začeti s to dejavnostjo, ki je zelo povezana z ekologijo. Menila sva, da je ekologija za prihodnost zelo pomembna. Verjameva, da bo Slovenija v prihodnje vedno bolj poudarjala to področje, seveda tudi finančno. Sam sem se odločil, da napišem diplomsko nalogo prav s področja ekologije.
 
Kako ste zbrali začetni kapital?
V podjetje smo vložili veliko lastnega kapitala in znanja, kredit nam je omogočil Podjetniški sklad Slovenije.
 
Kaj obsega vaša ponudba?
Najnovejša ekološka tehnologija nam omogoča, da na prijazen način negujemo oblačila in ne onesnažujemo narave. Likalne lutke omogočajo, da likamo hitro in kakovostno. Za šiviljski servis smo se odločili, ker menimo, da bodo šiviljska popravila kljub poplavi oblačil v naših trgovinah vedno aktualna, le redki so ljudje, ki jim konfekcija popolnoma ustreza. V prihodnjem mesecu bomo začeli prodajati tudi naravna mila in pralna sredstva.
 
Katere so negativne in pozitivne plati vašega posla?
Negativna plat našega posla je, da težko najdemo strokovno podkovan kader. Slovensko šolstvo ne izobražuje likaric, tudi za odstranjevanje madežev je potrebno določeno znanje iz kemije, ki se ga mora delavka naučiti v praksi. Danes je težko dobiti šivilje s prakso, ker ni šiviljske šole, tudi delavnice in tovarne, v katerih se je šivalo, so se v zadnjih letih zapirale. Glede na to, da smo malo podjetje, je dobrodošlo, da imajo zaposleni znanje s čim več področij.
 
Pozitivna stran posla je, da delaš z ljudmi. Prav komunikacija človeku daje možnost, da si odpira vedno nove in nove možnosti. Težko si predstavljam delo, pri katerem bi bil omejen na eno pisarno in kupe papirjev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *