Šikaniranje se lahko dogaja tudi v vašem podjetju

Avtor: Valentina Franca | Objava: 09.03.2007

Čeprav je fizično in psihično nasilje v podjetjih pogosto, se ga mnogi bojijo priznati. Zatiskanje oči pa prinaša podjetju moralno in poslovno škodo, ne nazadnje grožnje s tožbami in izgubo ugleda. Kako ukrepati?


iStockPhoto

O psihičnem nasilju v delovnih okoljih je pred dobrimi desetimi leti prvi spregovoril švedski psiholog dela Heinz Leyman. Z imenom mobbing je definiral »konfliktov polno komuniciranje na delovnem mestu med sodelavci in med podrejenimi ter nadrejenimi, pri čemer je napadena oseba v podrejenem položaju in izpostavljena sistematičnim in dalj časa trajajočim napadom ene ali več oseb, da bi jih izrinili iz delovne organizacije oziroma sistema.« Vendar vsak konflikt ni mobbing, saj gre pri njem za dalj časa trajajočo (vsaj pol leta) in pogosto (vsaj enkrat tedensko) doživljanje napadov oziroma stresnih aktivnosti.  

Mobbing obstaja tudi v slovenskih podjetjih, kar je mogoče ugotoviti po spletnih forumih, kjer si posamezniki med sabo izmenjujejo mnenja in si svetujejo, kaj storiti, ko so na delovnem mestu podvrženi raznemu nasilju. Kljub temu pa do zdaj nismo dobili kakšne resnejše raziskave o tem problemu.  
 
Po informacijah s spleta ugotavljamo le, da je nasilja v slovenskih podjetjih veliko, vendar si večina ljudi zaradi gospodarske odvisnosti od delodajalca ne upa spregovoriti na glas. Poznavalci napovedujejo, da bodo čez nekaj let tudi na slovenska sodišča prihajale odškodninske tožbe, ki bodo od delodajalcev zahtevale visoke odškodnine zaradi bolečin, strahu, psihosomatskih obolenj oziroma vseh povzročenih nevšečnosti na delovnem mestu, zato je modro, če bi tudi podjetniki začeli zasledovati to tematiko.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *