Želje slovenske matere

Avtor: Miran Lampret | Objava: 14.05.2013

Pred mesecem sem na obisku v eni od cerkva slovenskih božjih poti v knjigi, kjer obiskovalci vpisujejo svoje pobožne želje, vezane običajno na zdravje in srečo, opazil zapis, ko je brezposelna mati »prosila« za delovno mesto, da bo lahko doma nahranila svoje tri male otroke  Bil sem šokiran in takrat sem se dokončno zavedel pomena vrednote »delovno mesto« za dandanašnji kruti vsakdan velikega števila Slovencev 


Kakorkoli že, če bomo hoteli živeti v Sloveniji srečnih ljudi, bomo morali poskrbeti za nova delovna mesta. Med letom 2002 in 2010 so 85 % vseh neto novih delovnih mest v EU ustvarila mala in srednja podjetja. Za levji delež celotne rasti, kar 58 %, so poskrbela mikro podjetja, ki imajo manj kot 10 zaposlenih.

 

Dostikrat zasledim, kako ljudje na ulici opazijo znane športnike, se jih razveselijo (zaradi njihovih uspehov namreč), jim nemalokrat sežejo v roke in čestitajo ter jim priznajo zasluge za vse, kar so storili dobrega za našo družbo  Priznam, tudi sam sem ponosen nanje.

 

Kaj pa podjetnike, ki ustvarjajo delovna mesta? Jih spoznamo na ulici, se jih razveselimo (zaradi njihovih delovnih mest namreč) ter jim sežemo v roke ter čestitamo za vse, kar so dobrega storili za našo družbo. Mediji (Podjetnik je ena svetlih izjem) vse premalo spremljajo uspešne podjetniške zgodbe in jih popularizirajo. Politiki, pa vse premalokrat poslušajo in upoštevajo mnenja in ideje slovenskih podjetniških prvakov, kako ustvariti podjetništvu prijazno okolje, ki bo generiralo nova delovna mesta 

 

Tudi zato je pomembno, da se podjetniki družimo, populariziramo svoje zgodbe in eden na drugega prenašamo izkušnje. In ravno temu je namenjen letošnji, že 2. Kongres podjetnikov Slovenije, saj bo več kot 30 slovenskih podjetniških prvakov predstavilo svoje primere dobrih praks. Torej se 31. maja dobimo v Portorožu. Rdeča nit letošnjega kongresa bo internacionalizacija podjetij v vse smeri sveta  Ja, le izvoz bo prinesel nova delovna mesta  in upajmo, da bodo spet vse mame pisale v knjige predvsem želje po zdravju in sreči, ne pa po delovnem mestu!

 

Miran Lampret,

podjetnik in vodja organizacije 2. Kongresa podjetnikov Slovenije

 

 


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *