Ženstveno, vendar odločno v podjetništvo

Avtor: Vesna Vilčnik | Objava: 06.09.2012

Čisto ob koncu intervjuja jo vprašam: Kdo je Anja? V nasmehu me postavi pred izziv, naj si na to vprašanje odgovorim sama. Zdaj mi je že jasno, da ni zakrknjena feministka in snobinja, na kar sem sprva pomislila ob besedni zvezi »žensko podjetništvo«. Zdaj vem, da je Anja elegantno urejeno mlado dekle, ki deluje nežno, vendar odločno. Prava za posel, ki se ga je lotila.


Anja Žagar: »Zelo bi si želela, da bi imele ženske v Sloveniji neke vrste inkubator za žensko podjetništvo, ki bi jim omogočal celostno podporo: od prostorov za poslovno ustvarjanje do likalnice in pralnice.«

»Slovenci imamo en kup predsodkov in slabo navado, da si ustvarjamo predstave o nečem ali nekom, ki ga sploh še ne poznamo. Ženske, ki se ukvarjamo s podjetništvom, nismo feministke. Ne želimo se postavljati nad moške ali z njimi tekmovati. Smo preprosto drugačne in imamo drugačne potrebe,« odgovori Anja Žagar na stari predsodek o tem, da so ženske v podjetništvu »harpije«, ki imajo doma moško copato. Pa je ravno nasprotno. Moški podjetnic so samozavestni in se zato ne počutijo prav nič ogrožene ob uspehu svojih žena. Ženskam v podjetništvu po Anjinih izkušnjah največ pomeni prav podpora najbližjih in v primeru, da je ženska poročena ali ima partnerja, je prav on prvi v vrsti, ki ga ženska potrebuje, da verjame vanjo in ji stoji ob strani pri uresničevanju njenih sanj.
 
Dokler tudi sama ni čutila, da jo okolje podpira, ni mogla narediti odločilnega prvega koraka. Saj stopicala je že veliko prej; že kot osnovnošolka, ljubljenka učiteljic za slovenski jezik, je bila glavna pobudnica in organizatorka prireditev. V središču pozornosti, z občutkom, da ima vse pod nadzorom, se je dobro počutila. Njeni starši pa so jo v dobri veri, da bo preskrbljena, in v upanju, da bo delala v banki, usmerili najprej v srednjo ekonomsko šolo, pozneje pa še na ekonomsko fakulteto. Anja takrat še ni vedela, kam jo bo zanesla življenjska pot, vedela pa je, da v banki ne bo delala. Vleklo jo je med ljudi, pa vendar ne tako, da bi jih opazovala skozi bančno okence. Kot študentka je vedno iskala dela, povezana z ljudmi, med drugim je bila tudi stevardesa. »Všeč mi je bilo, da sem v stiku z ljudmi lahko oddajala neko mirnost, da se na letalu niso bali, da so bili sproščeni,« je povedala Anja in nenavadno, res je tudi mene že ob prihodu popolnoma razorožila prav s to isto prijazno mirnostjo, ki kar seva iz nje. Še en dokaz več, da ženske v podjetništvu niso nujno hektične, agresivne in ukazovalne. Če nanizam še nekaj predsodkov več …
 
Zaupam vase!
 
Stara je 30 let in ponosna, da je zbrala pogum in uresničila svoje sanje. Še več. Odločila se je za podjetniško pot, ki bo pomagala tudi drugim ženskam narediti prvi korak, potem pa jim stati ob strani z izobraževanji, delavnicami ter drugimi strokovnimi in družabnimi dogodki. »V centru za pospeševanje in razvoj ženskega podjetništva Zaupam vase! nudimo podporo tako ženskam kot moškim. Prav zanimivo je, kako se takšni svetovalni uri razlikujeta. Medtem ko moški običajno pridejo z jasnimi cilji in pripravljenimi vprašanji, se ženske pridejo pogovoriti o dvomih, strahovih in skrbeh, ki jih imajo. Morda smo ženske na začetku poti res nekoliko bolj neodločne, zato pa ob jasni viziji, zadostnih informacijah in prvih uspehih poletimo in nič več nas ne more ustaviti,« pripoveduje Anja. Že sam naziv centra »zaupam vase« je dovolj zgovoren in pove bistvo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *