13. plača: nagrada ali pravica?

Avtor: Sara Brezigar | Objava: 11.11.2008

Odločitev o tem, ali izplačevati 13. plačo ali ne, ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Za tem vprašanjem se skriva kar nekaj dilem in težav.



Jesen je čas, ko je že mogoče narediti prerez o tem, kaj je bilo v preteklem letu opravljeno. Kakšni dosežki so za nami, v kolikšni meri nam je uspelo uresničiti zastavljene načrte, in seveda, kaj nas čaka v novem letu. To je tudi čas, ko se odločamo o tem, ali bomo zaposlenim dali 13. plačo, božičnico, posebno stimulacijo ob koncu leta ali kaj podobnega.
 
Z izrazito funkcionalističnega vidika, ki dojema 13. plačo kot del sistema nagrajevanja zaposlenih, je 13. plača neke vrste nagrada za dobro poslovanje v preteklosti. Sliši se preprosto in premočrtno, vendar temu ni tako. V zvezi s 13. plačo je kar nekaj dilem, ki pestijo številne podjetnike: Kolikšna naj bo? Ali naj jo izplačam vsem delavcem? Ali naj jo izplačam vsem v enaki višini? Ali naj enako 13. plačo dobita delavec, ki je pri podjetju že pet let, in tisti, ki se je zaposlil pred slabim letom dni? Ali ne bi bilo bolje, da bi povišal mesečne plače in opustil 13. plačo? Kaj pa če poslovanje ni bilo tako uspešno ali pa če predvidevamo, da morda ne bo tako uspešno v začetku naslednjega leta? Ali lahko v takšnem primeru opustimo 13. plačo, čeprav smo jo v preteklih letih izplačevali?
 
Dilem je torej veliko, časa pa razmeroma malo, saj se konec leta hitro približuje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *