217 milijonov za podjetnike

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 02.02.2011

Slovenski podjetniški sklad je v zadnjih letih še okrepil ponudbo ugodnih sredstev za majhna in srednja podjetja. Po velikem povpraševanju za obratna sredstva v času krize zdaj spet narašča zanimanje za investicijska sredstva.


Maja Tomanič Vidovič: »Na novo bomo razpisali za 190 milijonov sredstev, skupaj s sredstvi, ki so ostala od lani, bo na voljo 216,8 milijona.«

V Izzivu pišemo o finančnih virih za mala in srednja podjetja, ki so na voljo v tem letu. Vseskozi pa igra pomembno vlogo pri financiranju podjetniških projektov Slovenski podjetniški sklad. Direktorica Maja Tomanič Vidovič napoveduje, da so letos zbrali več denarja kot kdaj koli doslej, zato bodite pozorni na razpise sklada.
 
Koliko projektov ste v Slovenskem podjetniškem skladu podprli lani?
Lani smo razpisali 166 milijonov, odobrili smo 735 vlog in 128 milijonov sredstev. Ker pa gre tudi za večletne razpise, smo imeli v letošnjem januarju že eno odpiranje za garancije iz lanskega razpisa. Odprt je tudi razpis za lastniško financiranje, za zasebne družbe tveganega kapitala, naslednje odpiranje bo marca. Za ta razpis je na voljo še 7 milijonov evrov.
 
Kdaj pričakujete vlaganja teh družb v podjetja?
Izbrane družbe tveganega kapitala morajo denar vložiti v podjetja do konca leta 2015. Če bodo vsa razpisana sredstva porabljena, jih bo skupaj z zasebnimi za 70 milijonov evrov. Tveganega kapitala bo torej veliko in ne bo lahko najti projektov, če družbe ne bodo pohitele. Marca bomo v okviru Podjetne Slovenije organizirali delavnice o pridobivanju tveganega kapitala in predstavili družbe, v katerih je ta kapital na voljo podjetjem.
 
Koliko bo letos na voljo podjetjem vsega denarja, ne samo tveganega kapitala?
Na novo bomo razpisali za 190 milijonov sredstev, skupaj s sredstvi, ki so ostala od lani, bo tako na voljo 216,8 milijona. Denarja bo več kakor lani tudi zaradi sredstev ministrstva za znanost in tehnologijo, ki je 50 milijonov preneslo v naš program finančnega inženiringa. Ta program nam omogoča, da lahko ostanek sredstev, ki jih na razpisih ne porabimo, prerazdelimo na garancije ali kredite in lastniško financiranje. Denar ministrstva za znanost in tehnologijo je sicer namenjen za garancije za tehnološke projekte predvsem v malih podjetjih. Lani smo imeli 12 milijonov takih sredstev, zdaj imamo potenciala za 120 milijonov, vendar za obdobje, daljše od enega leta.
 
Je Podjetniški sklad že kdaj imel toliko denarja kot letos?
Ne, toliko ga še nismo imeli.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *