4500 evrov za novega podjetnika

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.03.2009

Toliko denarja izplača država vsakemu brezposelnemu, ki se samozaposli. A podjetniki, ki bi začeli znova, lahko na pomoč pozabijo.


Ana Marija Ljubec: »Subvencija je zagotovo eden od pomembnejših dejavnikov pri odločitvi za samozaposlitev, ni pa ključnega pomena.«

Med državnimi instrumenti za spodbujanje podjetništva so tudi subvencije za samozaposlovanje brezposelnih. Vsak brezposelni, ki se samozaposli, lahko prejme po 4500 evrov nepovratnih sredstev. Dejansko je ta vrsta spodbude, ki se izvaja že 15 let, vedno bolj priljubljena. Zavod za zaposlovanje je tako lani brezposelnim, ki so se samozaposlili, razdelil 6,8 milijona evrov, kar je največ doslej. Letos pa bo imel za ta namen še za polovico višji znesek – na voljo ima dobrih 9 milijonov.
 
Ana Marija Ljubec, svetovalka generalne direktorice, pojasnjuje, da morajo kandidati, ki želijo prejeti subvencijo, obvezno opraviti dvodnevno delavnico. Vanjo pa se lahko vključijo le tisti, ki v zadnjih 12 mesecih niso bili samozaposleni in ki v zadnjih petih letih niso prejeli takšne subvencije. Samozaposleni se mora zaposliti za poln delovni čas, izjema so invalidi, ki se lahko samozaposlijo za krajši delovni čas.
 
»Lani se je v delavnice za samozaposlitev vključilo 3200 brezposelnih oseb, od katerih se jih je do konca leta samozaposlilo 1599. Nekaj tistih, ki so obiskovali delavnice, se bo samozaposlilo letos,« pravi Ana Marija Ljubec. Med novimi podjetniki je največ takih s četrto in peto stopnjo izobrazbe, starih med 30 in 50 let, kar 80 odstotkov pa se jih registrira kot samostojni podjetniki. Daleč najpogosteje se odločajo za strokovne in tehnične storitve, gradbeništvo in trgovino.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *