Abu Dabi ali »arabski Manhattan«

Avtor: Sara Lovrenčič | Objava: 05.04.2007

Nora nepremičninska zgodba. In še kaj več. Vrenje v Združenih arabskih emiratih predstavlja Bojan Upelj.


Bojan Upelj: "Zaradi pomanjkanja poslovnih prostorov pred vrati Abu Dabija že čaka okrog 2500 podjetij z vsega sveta."

Po napovedih britanskega poslovnega združenja bo v naslednjih petih do desetih letih Abu Dabi postal glavno poslovno, komercialno in turistično središče na Srednjem vzhodu. Neštete možnosti, podprte s trdnimi dokazi, govorijo temu v prid. Priložnosti se ponujajo tako podjetjem kot tudi posameznikom, ki bodo znali izkoristiti zelo ugodno gospodarsko ozračje. Priložnosti so zlasti v gradbeni panogi, ki je platforma za razvoj vseh drugih. 

Združene arabske emirate sestavlja sedem emiratov (zveza sedmih samostojnih območij pod vladavino šejkov), in sicer Abu Dabi, Dubaj, Fudžaira, Adžman, Ras Al Haima, Um Al Kajvajn in Šardža. Ustanovljeni so bili leta 1971 (ko so se Angleži umaknili iz Perzijskega zaliva) po neuspeli združitvi s Katarjem in Bahrajnom, ki sta postali samostojni državi. Od takrat in predvsem po odkritju bogatih nahajališč nafte se je pod vodstvom jasnovidnega in široko razgledanega šejka Zajeda iz beduinske družine Nahijan začel silovit gospodarski razvoj.  

Združeni arabski emirati dajejo zgled, da je dobro sobivanje več kot 200 različnih narodnosti mogoče, hkrati pa kažejo primer hitrega, premišljenega in zelo uspešnega gospodarskega razvoja, ki nima težav z zbirokratizirano in drago državo. Lani so imeli Združeni arabski emirati okrog 25 milijard dolarjev proračunskega presežka in skoraj 26-odstotno letno gospodarsko rast, ki se bo po napovedih strokovnjakov v naslednjih letih še stopnjevala. Trenutna ocenjena vrednost naložb na vseh ravneh se giblje okrog 300 milijard dolarjev in je samo začasna, saj vseh prihodnjih zmožnosti ni mogoče natančno oceniti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *