Albanija, vredna pozornosti

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 07.06.2010

Slovenska podjetja v zadnjih letih odkrivajo številne poslovne priložnosti Albanije, ki postaja eno od najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi.


Gorazd Bavdaž, Halcom: »Odnos Albancev do slovenskih podjetnikov je zelo pozitiven. Zelo cenijo uspehe naše države še posebej v povezavi z Evropsko unijo, evrom, Natom.«

Republika Albanija (Republika e Shqiperise) s svojimi 28.748 kvadratnimi kilometri in okoli 3,6 milijona prebivalcev ponuja številne poslovne priložnosti. Dežela orlov, kar originalno pomeni njeno ime, ima številna nahajališča naravnih surovin, nizko ceno delovne sile, ugoden geografski položaj, velik energetski potencial, prav tako sta zanimiva turizem, ki je ključna prioriteta prihodnjega razvoja dežele, in gradbeništvo, ki v zadnjih letih uprizarja najvišjo rast in že predstavlja okrog petino bruto družbenega proizvoda. Velikanski razcvet doživlja nepremičninski trg, ki ponuja obilo perspektivnih možnosti za vlaganje v nepremičnine, za stanovanjski, turistični ali poslovni namen. Slovenska podjetja v nekaterih projektih že sodelujejo, predvsem pri gradnji cest, pristanišč, pri naložbah v elektronske komunikacije in v trgovino, priložnosti za posle pa je še veliko.
 
Več tujih naložb, večja gospodarska rast
 
Konec 90. let in na začetku novega tisočletja so v Albaniji spet vzpostavili makroekonomsko ravnotežje, ki je vodilo v stabilno gospodarsko rast ter manjšo inflacijo. Svetovna banka je Albanijo ocenila kot drugo najbolj uspešno pri odpravljanju administrativnih ovir za poslovanje podjetij. Leta 2009 je znašala njena gospodarska rast dobre tri odstotke, za letos pa predvidevajo, da bo okrog petodstotna. Trenutna gospodarska klima ter tržne razmere spodbujajo številna vlaganja tujih neposrednih naložbenikov, ki jih je vsako leto več. Največ jih prihaja iz Italije, Grčije in Turčije. Lani so zabeležili za 700 milijonov evrov tujih naložb, letos jih pričakujejo še več, ker so se začele ogromne naložbe zlasti v energetiki in turizmu. Albaniji je kljub dolgoletni izoliranosti uspelo odpreti gospodarstvo, ki ponuja številne priložnosti tudi slovenskim poslovnežem. Obseg blagovne menjave med državama se povečuje; Slovenija izvaža predvsem zdravila za prodajo na drobno, živila, preparate za lase in izdelke za družabne igre, iz Albanije pa uvaža zlasti surovi svinec, sedeže in njihove dele ter surov aluminij.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *