Ali naj zaposlim otroka v svojem podjetju?

Avtor: Milan Krajnc Pavlica | Objava: 09.06.2005

Zaposlovanje otrok v podjetju je pogost vzrok za poslabšanje odnosov v družini, če pa se za to odločite, morate točno določiti cilje in korake, kako bosta do njih prišla.


Zakaj ste ga zaposlili? Ker ima dobro idejo ali zato, ker drugje ne dobi službe?

Dobil sem elektronsko pismo podjetnika, ki pravi: »Moj sin je ravnokar končal ekonomsko fakulteto, in ker nima veliko sreče z zaposlitvijo, sem razmišljal, da bi ga zaposlil v svojem podjetju. Občasno mi je pomagal pri nekaterih projektih, tako da pozna delovanje podjetja. Zanima me, ali je dobro zaposliti otroke v svojem podjetju, in če da, kako se naj obnašam do njih, kakšno plačo jim naj dam? J.Z. iz Celja.«

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Zaposlovanje otrok je zelo pogosto v domačih in tujih podjetjih in tudi najpogostejši vzrok za poslabšanje odnosov v družini. Namreč, starši so prepričani, da lahko v določenih trenutkih od otrok pričakujejo več kot od drugih zaposlenih, in to za manj denarja z izgovorom, da bo tako ali tako vse nekoč njihovo. Temu primeren pa je tudi odnos. Če so preveč popustljivi, se otroci zelo hitro začnejo obnašati do drugih zaposlenih kot šefi, če pa so prestrogi, si naredijo sovražnike. Tako se domači problemi prenašajo v podjetje, odnos v podjetju je videti kot domači prepiri, kar se zelo hitro pozna v poslovanju.   

Zakaj so težave z zaposlitvijo drugod? 

Preden se boste odločili, preverite, zakaj vaš otrok nima sreče pri zaposlovanju v drugih podjetjih. Tako boste ugotovili vzrok. Morda so vloge za zaposlitev površne, na razgovorih ne pokaže interesa, je premalo samozavesten ali si sploh ne želi opravljati dela, za katerega se je šolal. O vzroku se je zelo pomembno pogovoriti, saj boste tako svojega otroka in njegove težave bolje spoznali. Hkrati pa bo v vas začutil zaveznika. Skupaj poskusite najti rešitev. Poskusite povedati svoje izkušnje oziroma ugotovite, kako so to uredili ljudje, ki jih poznate.   

Imate z otrokom skupne cilje? 

Če pa se odločite za zaposlitev otroka v svojem podjetju, morate zelo natančno vedeti, kaj je vaš cilj (ali ga postaviti za svojega naslednika, mu dati izhodišča za kariero, mu zagotoviti službo ...). Kajti takšna pričakovanja boste imeli tudi pozneje. To je pozneje lahko tudi vzrok težav v družini. Namreč, o svojih otrocih imamo popolnoma drugačne slike, kot so v resnici. Kar se pokaže pri posameznih prepirih, ko dobite odgovor: »Saj me niti ne poznaš!« − kar je tudi res. Zaradi hitrega tempa v življenju pozabljamo na svoje otroke in se ukvarjamo samo s tem, kaj bi naredili, da jim bo lepše v življenju, pri tem pa imamo v mislih samo materialne stvari, ne pa čustev. In z takim raziskovanjem svojih in otrokovih čustev, želja in pričakovanj si lahko izboljšamo odnos v družini in hkrati prihranimo poslovne težave, ki lahko iz tega izhajajo. 

Med pogovorom o možnosti zaposlitve v vašem podjetju, morate od njega izvedeti, kaj si sploh želi in kakšni so njegovi cilji, te pa morate primerjati s svojimi cilji. Če ugotovite, da se njegovi cilji ne ujemajo z vašimi, se morate odločiti, ali boste spremenili svoja pričakovanja ali pa ga ne boste zaposlili. Kajti v nasprotnem primeru boste ves čas v konfliktu. Pomeni, da morate točno določiti cilje in korake, kako bosta do njih prišla. Zavedati pa se morate, da bo zelo težko »odklopiti« čustveno komponento in odnos oče−sin. Je pa veliko lažje, če imate točno določene cilje. V tistem trenutku, ko se odločite za zaposlitev svojega otroka, mu morate tudi začeti zaupati in verjeti v njegovo delo. Ko pridete do odločitve sami pri sebi, naj vam napiše vlogo za zaposlitev in dajte mu narediti testni projekt (od ideje do rešitve).   

Čisti računi že od začetka 

Ob sprejetju v službo si morata zelo jasno določiti cilje in dolžnosti, tudi pogodba mora biti podpisana v skladu z vsemi pričakovanji. Sproti morate reševati vsa odprta vprašanja, ter družinskih zadev ne smeta reševati v službi oziroma se to ne sme poznati pri delavnem procesu. 

Če se boste do svojega otroka obnašali kot do vseh zaposlenih, tudi višina plače ne bo vprašanje: toliko, kot je predpisana za to delovno mesto, oziroma toliko kolikor imate predpisano v pravilnikih o plačah. 

Na zaposlovanje družinskih članov ne smemo gledati kot na reševanje njihovih ali svojih težav. Zaposlimo ga takrat, ko bo prišel z idejo, ki bi jo razvijal znotraj podjetja, ali takrat, ko vidimo njegov potencial in ga želimo usmeriti. Predvsem veliko naredimo, kadar mu ponudimo pomoč pri razvijanju njegove ideje. Tako se bo resnično postavil na svoje noge!


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *