Ali potrebujete premoženjskega svetovalca?

Avtor: dr. Jaka Vadnjal, Tina Kociper | Objava: 04.08.2009

Tudi če zgradite uspešno podjetje, ne pomeni, da imate poln žep denarja in da vas čaka brezskrbna starost.



Prej ali slej se moramo sprijazniti, da moramo za varno finančno prihodnost poskrbeti sami, na obljubljeno pokojnino ne moremo računati. Slika prebivalstvene piramide in napovedi o starostni strukturi prebivalstva čez nekaj desetletij nas postavljajo na realna tla, delež upokojencev se naglo povečuje in pokojninsko blagajno polni vedno manj aktivnih zaposlenih, ti dve skupini se bosta po številu izenačili predvidoma leta 2024.
 
Vprašajmo se, na koliko področjih v življenju se obrnemo na svetovalce ali druge strokovnjake, in navadno točno vemo, koga moramo poklicati. V fitnes centru nas prvi dan sprejme inštruktor, pri nakupu avta se posvetujemo s prodajalci, pri izbiri fakultete se posvetujemo s šolsko psihologinjo, ko se pokvari avto ali nas boli zob, se vedno obrnemo na isto osebo. Kaj pa naredimo, ko smo pred pomembno odločitvijo, kam naložiti svoja sredstva? Kako varčevati za varno prihodnost, za nakup hiše, šolanje otrok ali koliko je treba imeti »zlate rezerve«? Osebe, ki bi nam svetovala na tem področju, pogosto ni v »imeniku našega telefona«.
 
Kdo je premoženjski svetovalec
 
Dejavnost premoženjskega svetovanja je pri nas še premalo poznana, koncept pa prihaja iz tujine, kjer je premoženjski svetovalec uveljavljen in cenjen poklic. Strokovnjake, ki posameznikom ali podjetjem svetujejo glede investiranja ali finančnega svetovanja za prihodnost imenujemo tudi finančni svetovalci ali naložbeni svetovalci.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *