Amancio Ortega Gaona: milijarder, ki še vedno dela

Avtor: Nives Pahor | Objava: 13.02.2007

Začel je kot raznašalec srajc, danes ima več kot 2690 trgovin znamke Zara v 62 državah. Njegov recept je preprost in učinkovit: zadnja moda po nizkih cenah ...


Amancio Ortega Gaona

Amancio Ortega Gaona je od leta 2001 najbogatejši Španec in za Francozom Bernardom Arnaultonom, ki je na čelu francoske skupine podjetij, ki prodajajo razkošne izdelke visoke mode LVMH, drugi najbogatejši človek v industriji mode na svetu (po podatkih iz leta 2002). Na lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo vsako leto pripravlja ameriška revija Forbes, je na 23. mestu (ima 14,8 milijarde dolarjev). Bolj kot njegovo ime je javnosti znana njegova blagovna znamka verige konfekcijskih trgovin Zara. Današnje bogastvo si je ustvaril sam, začel pa je povsem na dnu. 

Od raznašanja srajc do konfekcijskega podjetja 

Amancio Ortega Gaona se je rodil 28. marca 1936 v Leonu (provinca Galicia) na severovzhodu Španije. Ortega ne prihaja iz bogate družine, saj je bil oče železniški delavec, mama pa služabnica. 

Ortega ni dokončal nobene fakultete. Svojo kariero je začel graditi kot najstnik v kraju La Coruña na severovzhodu Španije, ki je tradicionalni center iberske tekstilne industrije. Kot štirinajstletnik je začel delati kot raznašalec pri izdelovalcu srajc, ki je izdeloval konfekcijo za bogataše. Pozneje je delal kot trgovec s krojnim blagom in krojaški asistent. Tu je od blizu spoznal, kako stroški proizvodnje oblačil naraščajo, ko gredo oblačila od oblikovalca v proizvodnjo in nato v trgovine. Zelo hitro je spoznal, kaj za stroške podjetja pomeni neposredna dostava izdelkov do kupcev. Pozneje je to strategijo z velikim uspehom uresničil v trgovinah Zara, tako da mu je uspelo nadzirati vse korake v proizvodnji oblačil, zmanjšal je stroške in pridobil na hitrosti ter spremenljivosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *