Arhitektura je prikaz vesoljne dinamičnosti

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 03.06.2010

Arhitekt in podjetnik Ivo Koritnik, vodja Arch studia, je oblikoval prireditveni prostor ob obisku Billa Clintona, oblikuje scenski prostor zabavnih televizijskih oddaj in dela tudi za tuje naročnike.


Ivo Koritnik

Kdaj ste prvič prišli v stik z arhitekturo?
Z oblikovanjem prostora. Po končani srednji šoli sem nekaj let delal kot oblikovalec in aranžer. Veliko sem potoval po jugoslovanskih mestih ter urejal sejemske in komercialne prostore, različne izložbe v blagovnicah, hotelih in na letališčih. Glavna naloga je bila postavitev različnih eksponatov v propagandne namene. Vzporedno sem se začel ukvarjati z ureditvami notranjščin, oblikovanjem objektov in svetlobnim oblikovanjem.
 
Kaj ponujate strankam danes?
V obdobju recesije je dobrodošlo in nekoliko nostalgično grafično oblikovanje, ki v praksi preide v prostorsko oblikovanje javnih opozoril, oblikovanje interierja javnih objektov, prenovo objektov, arhitekturo javnih in zasebnih objektov ter vse do urbanističnega nivoja.
 
Kateri so vaši novejši referenčni projekti?
Kot logična posledica oblikovanja prostorov za zabavo, v katerih sem pridobil veliko izkušenj pri delu s svetlobo, je prišla ponudba naše nacionalne televizijske hiše, da oblikujem scenski prostor za nekaj oddaj. Tako so nastale scenografije za oddaje Križ kraž, Tv varieté, Orion, EMA, Slovenska popevka, Spet doma, Zvezde plešejo in druge.
 
Ob obisku nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona sem oblikoval prireditveni prostor na Kongresnem trgu, pozneje pa so nastale postavitve ob počastitvi državnih praznikov na Trgu Republike in v dvoranah Cankarjevega doma. Večino postavitev smo izvedli v skupini KOMALET: Koritnik, Maravič, Letnar.
 
Posebno ponosen sem na interdisciplinarni projekt s strokovnjaki zavoda za osebe s posebnimi potrebami CUDV Draga pri Igu in kolegom Andražem Černičem »Bivalno okolje in terapevtska metoda – snoezeln«, ki je zasnovana po nizozemskih zgledih in nadgrajena za posebne potrebe z audiovizualnimi in drugimi tehnologijami.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *