Avans je dokazilo resnosti partnerjev, redno plačevanje pa kazalo bonitete kupca

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 06.01.2013

Izvajalci bi morali tudi pri manjših delih zahtevati avans. Pa ga pogosto ne, ker se jim zdi, da kupci tega niso pripravljeni plačati.



Posel smo ljudje in zaupanje med nami. Časi so takšni, da je tega zaupanja vse manj, zgodi pa se, da se sproži veriga neplačil, kjer so nehote udeleženi tudi »najčastnejši«, pa neprevidni ali naivni podjetniki. Ugledni podjetniki nehote postanejo »plačilno nedisciplinirani«.  

Pri večjih naročilih, povezanih z nabavo materiala in opreme ter dolgotrajnejšim rokom plačila, je plačilo določenega dela avansa vedno bila poslovna praksa. Običajno je to 25 odstotkov celotne vrednosti. Tako kot je običajno zadržanje 10 odstotkov vrednosti ob koncu del za kakovostno izvedbo. 

Seveda je naročnikom ljubše, če jim ni potrebno dati denarja že pred začetkom del. Zaradi tega želijo v povečani konkurenci skleniti pogodbe brez avansa. Vendar je na izvajalcu, da se temu upre z vsemi sredstvi prepričevanja. Ima močne argumente! Naj jih nekaj naštejemo. 

Zahtevajte 25-odstotni avans 

Naročnik mora imeti za večje projekte že pred začetkom zagotovljen denar. Vsaj večji del. Torej mu ne bi smelo biti problem nakazati denar. In nasprotno, če ne more pokazati, da ima vsaj 25 odstotkov denarja že na voljo, potem mu verjetno ne gre zaupati.  

Drugi argument je, da gre pri večjih projektih za kombinacijo nabave potrebnega materiala, opreme in rezerviranja časa za samo izvedbo del. Torej bo izvajalec moral kupiti material in opremo ter se odpovedati angažiranju svoje (ali najete) delovne sile na drugih projektih. Dani avans naročnika je tisto osnovno zaupanje, da gre izvajalec lahko v nabavo in dokončne dogovore s podizvajalci. 

Če smo odkriti, protiargumentov za pogodbo brez avansov, naročnik niti nima! Ima enega manjšega, namreč bojazen, da morda denarja ne bi dobil nazaj, če se izvajalec posla ne bo lotil. 

Tako pridemo tudi do zaključka, da se podjetnik ne loteva odganjanj več vrednih del, če ni predvideno, da dobi avans! Pa naj gre za gradbena dela, montaže opreme ali kaj podobnega. Ne naročajte del pri podjetju, ki mu ne zaupate, niti ne izvajajte del, če vam nočejo nakazati niti avansa!

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *