Avstralska dinastija Packer

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.11.2012

Packerji so v Avstraliji razvpita družina, vse od kar je Robert Packer še kot novinar leta 1908 zapustil rodno Tasmanijo in se preselil v Sydney in postavil temelje medijskega imperija. Ta je danes v rokah njegovega pravnuka Jamesa Packerja, ki posel širi na še eno družinsko strast – kockanje.


Zdaj je na čelu dinastije James, vendar ko je prevzel vodenje družinskega podjetja, se je zdelo, da je poslovna žilica zaobšla eno generacijo, saj je v prvih letih ustvarjal predvsem izgubo.

Robert - preboj z žensko revijo
 
Sydney se je izkazal kot dobra odskočna točka za Packerje, kjer je Robert kmalu postal tretjinski lastnik časopisa Daily. Bil je strog delodajalec, ki je svoje novinarje gnal, a jih za trdo delo tudi dobro nagradil, v časopisih, ki jih je vodil, pa je spremenil novice v zabavo za bralce. Kmalu je začel izdajati tudi nedeljsko izdajo dnevnika Guardian, a posel ni šel najbolje in dnevnika je odkupil Associated Newspapers, kar je družini Packer prineslo zajeten kupček denarja, Robertu pa tudi mesto izvršnega urednika. Ko je sindikat avstralskih delavcev leta 1932 želel ustanoviti svoj dnevnik World, je bil Robert zadolžen za pogajanja – doseči je moral, da se nasprotna stran proti plačilu odpove izdajanju Worlda. A Robert je imel tudi svojo računico; dosegel je, da je Associated Newspapers njemu in E. G. Theodoru oziroma njunemu podjetju Sydney Newspapers plačal 86 tisoč funtov za dogovor, da novega dnevnika ali nedeljskega časopisa na trgu ne bo.
 
G.W. Warnecke, ki je Packerju povedal za namero sindikatov, je še enkrat pomagal k uspehu družine Packer in skupaj s Theodorjem, ki je projekt financiral, so leta 1933 začeli izdajati Australian Women´s Weekly, žensko revijo, ki je že s prvo številko presegla vsa tudi najbolj optimistična pričakovanja.

Trdo delo in nesreča pri jadranju, strastno ukvarjanje s športom, ki se Packerjem pretaka v krvi, je terjalo svoj davek in pri 55 letih je Robert Packer preminil, družinski posel pa je prevzel sin Frank.
 
Frank - ljubezensko razmerje s politiko
 
Tudi Frank je bil pravi Packer – telesno močan, a daleč od briljantnega učenca, robusten in agresiven poslovnež, ki so ga nekateri kovali v zvezde, drugi pa se zgražali nad njegovimi dejanji. Bil je skoraj slep na desno oko, a močan kot vol, agresiven, vedno pripravljen na boj, športnik, ki se je udejstvoval v ragbiju, kriketu in veslanju. Trdo je delal in se prav tako tudi zabaval ter zajemal življenje z veliko žlico. Oče Robert je želel, da spozna vse vidike izdajanja časopisov, zato je še kot najstnik začel delati kot nalagalec časopisov in vzdrževalec v tiskarni. Ko se je tega dela naveličal, se je odpravil v notranjost države in postal jackaroo – učenec na kmetijski farmi. A je hitro ugotovil, da življenje kmeta ni zanj in se leta 1926 vrnil k časopisom. Ravno pravi čas, da je lahko spremljal prvo miss Avstralije (tekmovanje je organiziral njegov oče Robert) na turneji po ZDA. V domačem založniškem podjetju je hitro napredoval po lestvici, mnogi pa so mu očitali, da je nepremišljen kockar in ženskar.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *