Avstrija – zasičena, zrela in zahtevna

Avtor: Zoran Jereb | Objava: 12.03.2008

Naši podjetniki so za avstrijski trg zanimivi ponudniki v tistih dejavnostih, kjer se tehnološko znanje prepleta z neposredno vloženim delom.


Štajersla prestolnica Gradec je močno industrijsko središče. (i-StockPhoto)

V Avstriji se ne boste srečali le z domačo, avstrijsko konkurenco, ampak tudi s podjetniki s Češke, Slovaške, pa tudi iz Srbije, Romunije in Bolgarije, zato boste na tem trgu lahko konkurenčni le s kombinacijo znanja in kakovostno opravljenega dela. Tisti, ki boste v Avstriji potrebovali tudi delovno silo – Avstrija še vedno omejuje prost pretok delovne sile za nove članice EU-ja, tudi za Slovenijo –, upoštevajte, da je avstrijski trg podoben slovenskemu.  
 
Tudi v Avstriji namreč primanjkuje delavcev v gradbeništvu, kovinskopredelovalni in obdelovalni industriji (orodjarjev, varilcev, rezkarjev ...), pa tudi v turizmu (še zlasti kuharjev in natakarjev) in v tehničnih dejavnostih (tu primanjkuje predvsem strokovnjakov z visoko izobrazbo). Ker je nadzor zaposlenega kadra dosleden (še zlasti to velja za gradbeništvo in vse z gradbeništvom povezane dejavnosti), poznavalci razmer podjetnikom, ki morajo svoje izdelke tudi montirati, svetujejo, da njihov kupec (avstrijsko podjetje ali posameznik) vloži zahtevek za dovoljenje za delo odposlanih delavcev na lokalnem uradu za zaposlovanje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *