Barry Lam: kralj prenosnikov

Avtor: Nives Pahor | Objava: 05.04.2007

Se ponašate s prenosnikom katere od znanih blagovnih znamk? Nemara ne veste, da ga je skoraj gotovo izdelalo podjetje Quanta Computer s Tajvana, največji proizvajalec prenosnikov na svetu ...


Barry Lam: "Ključ do uspeha podjetja v vse bolj konkurenčnem poslu je ohraniti zadovoljstvo zaposlenih." (Foto: Guliver/Getty)

Tajvanski podjetnik Barry Lam je eden najuspešnejših in najpomembnejših podjetnikov v proizvodnji visoke tehnologije na svetu. Zelo dober občutek za potrebe trga ter sposobnost povezovanja zahodne in vzhodne poslovne kulture sta Lama popeljala v sam svetovni vrh. Tako je bil kljub velikim »nemirom« na trgu prenosnih računalnikov vedno zmagovalec.  

Največji računalniški proizvajalci na svetu so izbrali njegovo podjetje Quanta Computer kot partnerja za izdelovanje nekaterih ali kar vseh prenosnikov. Če kupite prenosnik katere od znanih blagovnih znamk, kot so na primer Dell, Apple, Hewlett-Packard, Gateway, Sony in tako naprej, je zelo verjetno, da je bil izdelan v njegovi tovarni. Podjetje Quanta Computer je leta 2001 postalo največji proizvajalec prenosnih računalnikov na svetu (Original Design Manufacturer (ODM); proizvajalec izdelkov, ki na koncu nosijo blagovno znamko drugega podjetja), s povprečno letno proizvodnjo 14 milijonov prenosnikov. Quanta si lasti okoli 30 odstotkov svetovnega trga prenosnikov, vsak tretji prenosnik naj bi bil njihov. Tako je Lam dobil vzdevek »kralj prenosnikov«. 

Lam je danes s tretjinskim deležem v podjetju Quanta Computer med najbogatejšimi Azijci. Leta 2005 je imel rekordnih 13 milijard dolarjev dohodka, leta 2006 je po izboru podjetja Ernst & Young postal tajvanski podjetnik leta, ameriška revija Fortune pa je podjetje Quanta Computer uvrstila na lestvico 500 najboljših globalnih podjetij (Global Fortune 500 Enterprises).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *