Bi šli še enkrat med podjetnike?

Avtor: Primož Kaučič, Nives Pahor | Objava: 09.10.2006

Nobena podjetniška zgodba ni brez težav, a vsi podjetniki in podjetnice, s katerimi smo se pogovarjali, vsakomur svetujejo, naj se odloči za podjetništvo, ne glede na težave s trgom, poslovnim okoljem in drugim ...


Ivica Črv: »Zelo veliko mi pomeni svoboda, ki mi jo ponuja podjetništvo.«

Ivica Črv je bila pred trinajstimi leti na drugem porodniškem dopustu, ko jo je ob načrtovani vrnitvi v službo čakalo presenečenje: zanjo ni bilo več dela. Druge službe ni našla, na zavod za zaposlovanje ni hotela, zato je morala hitro sprejeti odločitev. Čeprav je po izobrazbi socialna delavka, je takrat stara 27 let v pritličju hiše odprla prodajalno in začela uvažati ter prodajati keramične ploščice. 

»Začetki so bili zelo pestri, saj glede na izobrazbo računovodstvo, finance in predpisi zame niso bili ravno vsakdanja stvar. Rečem lahko, da so bile te stvari zame res nekaj novega, zato sem se morala vse na novo učiti,« pravi o prvih izkušnjah Ivica Črv. 

Otroške bolezni je, kot pravi, dobro in neboleče prebolela, morda tudi zaradi ljudi, ki so ji stali ob strani. Že po nekaj letih poslovanja je odprla 600 kvadratnih metrov velik razstavni prostor in podjetje preselila iz domače hiše. Danes ima podjetje Metis keramika po direktoričinih besedah največjo izbiro keramičnih ploščic in keramike v Sloveniji.  

Ji je žal, da se je spustila v podjetništvo? »Nikakor, podjetništvo postane življenjski slog. Za podjetje ne moreš več reči, da je služba, saj nekako postane družinski član. O podjetju ne moreš razmišljati kot o službi, ampak kot o nečem, v kar boš nekaj vložil, iz tega pa največ iztržil,« pripoveduje Ivica Črv.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *