BiH pred vrati razvojne eksplozije

Avtor: Staša Cafuta | Objava: 07.08.2006

Božo Vukašinovič vidi v Bosni in Hercegovini (BiH) velik potencial za slovenske podjetnike v prenosu znanja in svetovanja na različnih področjih. Glavne podjetniške priložnosti pa vidi v ekologiji.


Božo Vukašinovič: "Tipični bosanski biznismen da veliko na zunanjo podobo (imidž)."

Znano je, da so dvostranski odnosi med Slovenijo in BiH tradicionalno dobri. V BiH je bilo ustanovljenih že več kot 220 mešanih podjetij s slovenskim lastniškim deležem. S slovenskimi naložbami je bilo v BiH ustvarjenih več kot 2000 novih delovnih mest. Neposredne naložbe slovenskih podjetij v BiH in druge naložbe v lastniške deleže so po podatkih Banke Slovenije v letu 2004 skupaj znašale 162,5 milijonov evrov, v letu 2002 pa 86,7 milijona evrov (datum preseka: 7.9.2005). Neposredne naložbe podjetij iz BiH v Sloveniji so v letu 2004 znašale 27 milijonov evrov, v letu 2002 pa 22,5 milijona evrov. Slovenski podjetniki se zavedajo, da je še veliko neizkoriščenih priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili tudi na račun poznavanja trga, kulture in jezika. Pogovarjali smo se z Božom Vukašinovičem, ki je kot podjetnik aktivno prisoten na BiH trgu »že« sedem let. 

Božo Vukašinovič, je svoje prvo podjetje, Altius, ustanovil kmalu po slovenski osamosvojitvi. Pred sedmimi leti se je na podlagi rasti in razvoja podjetja odločil, da bo svoje znanje in podjetniške izkušnje prenesel na trg BiH, kjer je tudi ustanovil podjetje, ki posluje na področju marketinga, trgovanja z vrednostnimi papirji in svetovanja v logistiki.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *