Bill Bartmann – prijazni izterjevalec

Avtor: Martina Budal | Objava: 05.01.2013

Od reveža do milijonarja in to dvakrat, s temi besedami bi lahko strnili življenjsko zgodbo Billa Bartmanna. Ob omembi njegovega imena bi verjetno le skomignili z rameni, a konec 90-ih je bil ta ameriški podjetnik vreden 3,5 milijarde dolarjev.


Bill Bartmann: »Doživel sem obe strani samozavesti. Od revščine in socialne podpore sem prišel do tega, da sem bil 25. najbogatejši človek v Ameriki.«

Bolj kot po svojem uspehu je Bill Bartmann znan po bankrotu, ki je sledil eni največjih obtožnic s področja gospodarskega kriminala v ZDA. Zaradi obtožb je izgubilo službo 3.900 zaposlenih, sam pa je ostal brez vsega. Bogastvo je v devetdesetih ustvaril z izterjavo zapadlih potrošniških dolgov. Idejo pa je dobil medtem ko so tudi njega lovili izterjevalci. Z njimi se ni srečal prvič, saj je leta 1949 prijokal na svet v revni družini, ki je imela izterjevalce ves čas za vratom. Oče hišnik in mama čistilka sta le s težavo preživljala veliko družino z osmimi otroki in mladi Bill je bil na dobri poti, da tudi sam postane socialni problem. Pri štirinajstih so ga izključili iz šole in pridružil se je potujočemu cirkusu, od koder je prestopil k tolpi Manor Boys. Pri sedemnajstih se je zastrupil z alkoholom in padel po stopnicah ter ohromel. Zdravniki so mu dejali, da ne bo nikoli več hodil, a se je njihovim nasvetom navkljub odločil za strikten režim vaj in čez pet mesecev bolnico zapustil na lastnih nogah.  

Ko je zapustil bolnišnico, je več let delal v klavnici, kjer je med drugim organiziral uspešno stavko, katere namen je bil izboljšati položaj občasnih delavcev. Približno takrat je srečal svojega nekdanjega ravnatelja – tistega, ki ga je izključil iz šole – ki ga je spodbudil, naj s šolanjem vendarle nadaljuje. Bartmann je izobraževanje tokrat vzel zares in končal srednjo šolo ter fakulteto, kjer je študiral pravo. Z diplomo in pravnim izpitom države Iowa v žepu se je leta 1975 podal med odvetnike in se specializiral za osebne bankrote. Kmalu zatem je skupaj z bratom začel vlagati v nepremičninske posle. Ker so bili ti bolj donosni, je pet let kasneje opustil pravo in se posvetil nepremičninam. A je kmalu zavohal še boljšo priložnost in v časih, ko so bile cene nafte na visoki ravni, vstopil v naftni posel. Po prvem ponesrečenem poskusu, v katerem je izgubil skoraj vse svoje premoženje je prevzel Hawkeye Pipe Services, podjetje za izdelavo naftovodov in ga iz životarjenja pripeljal na dobro poslovanje. A tudi to ni trajalo dolgo. Leta 1985 je po velikem padcu cen nafte podjetje propadlo, Bartmannu pa je ostal milijon dolarjev dolga, saj je za nekatere posle podjetja osebno jamčil.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *