Biti gazela je nevarno

Avtor: Sanja Filipič, Neža Šabanovič | Objava: 11.05.2009

Hitro rastoča podjetja so med prvimi občutila krizo. Zaradi velike zadolženosti imajo likvidnostne težave, desetina jih ima najbolj tvegano bonitetno oceno.


(Big Stock Photo)

Hitra rast podjetja je tvegana tudi v obdobju gospodarske rasti, v času krize še toliko bolj. V podjetju Bisnode, ki izdeluje finančne, bonitetne in poslovne analize, so preverili, kako sedanja kriza vpliva na hitro rastoča podjetja.  
 
V analizo so vključili podjetja, ki so v zadnjih petih letih poslovanja povečala izkazane prihodke in sredstva za enkrat ali več. Med 2295 analiziranimi podjetji je bilo več kot polovica malih, prevladovale so družbe z omejeno odgovornostjo, manj je bilo samostojnih podjetnikov.  

Hitra rast na račun terjatev 

Analiza je pokazala, da so hitro rastoča podjetja v preteklosti prodajo pospeševala na račun poslovnih terjatev. Po zadnjih dostopnih finančnih podatkih namreč njihove poslovne terjatve znašajo v povprečju četrtino celotne prodaje. Znotraj izbrane skupine pa je nemalo podjetij, ki jim izkazane terjatve pomenijo več kot polovico celotne prodaje. To pa ni edina slabost hitro rastočih podjetij. Zanje je značilna tudi razmeroma visoka stopnja zadolženosti, saj v povprečju 71 odstotkov celotnega premoženja financirajo s tujimi viri. Podjetja so po večini imela nadpovprečno rast prihodkov in sredstev, a med njimi vendarle najdemo 8 odstotkov takih, ki poslujejo z negativnim kapitalom.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *