Blagovna znamka je duša in srce izdelka

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 12.02.2013

Kdo v Sloveniji ne pozna imen Gorenje, Petrol, Dormeo, Mercator, Fructal, Elan, Akrapovič, Radenska in druge? Le redka imena slovenskih blagovnih znamk so se uveljavila tudi zunaj naših meja, kar nekaj pa jih je tudi, ki nezadržno bledijo, podjetja pa ugašajo, če že niso zaprla svojih vrat. Novih blagovnih znamk pa nekako kar ni!


Milena Štular: »Na trgu je veliko izdelkov, ki so morda celo enaki po kakovosti, a le nekateri nosijo emotivni naboj.«

Ena od definicij blagovne ali storitvene znamke pojasnjuje, da gre za pravno zavarovan znak ali kombinacijo znakov, ki v gospodarskem prometu omogočajo razlikovanje blaga oziroma storitev enega podjetja od podobnega blaga ali storitev drugega podjetja. Registrirana znamka daje imetniku izključno pravico preprečiti tretjim, da bi brez njegovega soglasja za enako ali podobno blago ali storitve uporabljali znak, ki je enak ali zavajajoče podoben njegovi znamki.
 
»Definicij blagovne znamke je kar nekaj, meni pomeni osebnost določenega izdelka ali storitve,« pojasnjuje Jani Bavčer, oblikovalec, legenda slovenskega oglaševalstva.
 
»Blagovna znamka je duša in srce izdelka. Na trgu je veliko izdelkov, ki so morda celo enaki po kakovosti, a le nekateri nosijo emotivni naboj. Blagovna znamka je izdelek in emocije povezane z njim,« je bolj poetična Milena Štular, priznana strokovnjakinja za marketing, ki se je kalila tako v domačih kot multinacionalnih podjetjih znanih blagovnih znamk, kot so Droga Kolinska ali Unilever.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *