Blagovne znamke kot religija

Avtor: Nives Pahor | Objava: 12.12.2005

S pravilnim vplivanjem na čute lahko blagovne znamke postanejo podobne religijam, trdi Martin Lindstrom, avtor svetovne uspešnice o »čutenju znamk«. So vaše blagovne znamke dovolj »čutne«?



V množici trženjskih sporočil postaja danes na trgu čedalje teže pritegniti pozornost ciljnih potrošnikov in ustvariti učinkovito razlikovanje med posameznimi izdelki ter storitvami na trgu. Oglaševanje je prišlo tako rekoč v slepo ulico. Ponavljanja oglasov, vpadljivejše slike, vse večji popusti in privlačnejši igralci ne zadostujejo več, zato jih je treba nadomestiti z novimi učinkovitejšimi prijemi, primernimi času, v katerem živimo. Podjetja, ki se tega zavedajo, vse bolj iščejo nove poti, kako bi se lahko razlikovala od konkurence v očeh potrošnikov.  

Prav tu Martin Lindstrom v svoji knjigi Brand Sense (knjiga je nastala na podlagi globalne raziskave in natančne analize najuspešnejših svetovnih blagovnih znamk) ponuja eno od možnih rešitev, ki se skriva v naših petih čutih: sluhu, vonju, vidu, dotiku in okusu. S pravilnim vplivanjem na čute lahko blagovne znamke postanejo podobne religijam. Blagovne znamke, kot so Alpple, Harley Davidson in Star Trek, so že postale »skorajšnje religije«. 

Čuti v vsakdanjem življenju

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *