Boštjan Kampuš: ključ je v dobrih odnosih

Avtor: Nives Pahor | Objava: 09.01.2009

Menjava generacij je lahko v družinskem podjetju večja preizkušnja kot splošna gospodarska kriza. Kako so v Tokamu premagali prvi in kako so se pripravili na drugi izziv?


Boštjan Kampuš: »V tujini so družinska podjetja bistveno bolj cenjena kot katerokoli drugo podjetje. Tudi preteklost kaže, da so veliko laže prebrodila različne krize prav družinska podjetja. V družinskem podjetju vseeno delaš veliko bolj s srcem.«

Prehod z ene generacije na drugo je v družinskem podjetju lahko travmatična preizkušnja. Ni pa nujno, da je vedno tako. Boštjan Kampuš je direktor družinskega podjetja Tokam iz Spodnje Ščavnice pri Gornji Radgoni. Temelje podjetja sta pred 28 leti postavila oče Anton in mama Marija z malo ključavničarsko dejavnostjo, ki pa se je hitro širila. Na podlagi večletnih izkušenj, zaznane priložnosti in ko so razmere to dopuščale, sta presedlala na področje transportne opreme in se specializirala za razvoj, proizvodnjo, montažo in servisiranje transportne in skladiščne opreme. Dejavnost, s katero se podjetje še danes ukvarja.
 
Ko je leta 2002 vodenje podjetja prevzel sin Boštjan Kampuš s sestro Tatjano, ki skrbi za finance in računovodstvo, sta se oče in mama umaknila iz podjetja. Oče se je podal v politične vode, mama pa še vedno z distance malce bdi nad dogajanjem v podjetju. Kontrola mora biti, pravi v šali Boštjan Kampuš.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *