Bo zavel pravi veter?

Avtor: Vito Komac | Objava: 12.07.2010

Obnovljivi viri energije ponujajo velike poslovne priložnosti. Ko pride do prakse, pa se take izjave pogosto izkažejo za floskulo.


(Big Stock Photo)

Obnovljivi viri energije, zamenjava fosilnih virov oziroma vsaj delno nadomeščanje v skladu s politiko EU do 2020 in Kyotskim sporazumom, pa seveda poslovna priložnost, vse to botruje hitri rasti uporabe vetrne energije in graditvi ogromnih zmogljivosti. Povsod, razen pri nas, ko se stroka v svetu muza na račun butalskih peripetij okoli Volovske rebri. Morda pa je podjetniška priložnost čisto drugje.
 
Zadnja leta se je v Evropi v vetrni industriji vsak dan zaposlilo povprečno 33 ljudi. Ta dejavnost je spremenila že cela mesta. Skoraj pet odstotkov vse elektrike v EU proizvedejo vetrne elektrarne. V severni Nemčiji pokrijejo celo več kot polovico potreb in zmanjšajo emisije ogljikovega dioksida za 100.000 ton letno, kolikor jih »pridela« približno četrtina evropskih avtomobilov. Vetrna energija samo v EU zmanjšuje stroške za nakup fosilnih goriv za 6 milijard evrov.
 
Zmotna prepričanja o vetrnih elektrarnah
 
Vetrna energija je priložnost, hkrati pa tudi bojno polje med investitorji, razvijalci, finančniki in (para)državnimi oblastmi. Sprehodimo se skozi nekaj prepričanj, ki navidezno obvladujejo razmišljanje in investicijsko zanimanje v vetrno industrijo:
 
- Veter je zastonj
Veter resda nastane kot posledica sončnega sevanja, segrevanja zračnih gmot in njihovega premikanja, torej naravno, vendar vlade vseh barv lastnikom vetrnih elektrarn zaračunavajo koncesnino, ki znaša od 1,5 do 2 odstotka prihodkov. To pa je preračunano vsaj polovico običajne obrestne mere za bančno posojilo, kar je preveč.
 
- Vetrnice pobijajo ptice
Beloglavi orli, ki so jih pred desetletjem in več skoraj iztrebile španske hitro vrteče se vetrnice majhnih moči, so še vedno s krvjo zapisane v zavesti ljubiteljev ptic. Vendar so tisti časi minili. Statistične ugotovitve navajajo, da sodobne vetrnice zagrešijo največ 2 odstotka žrtev med pticami, za katere je krivo zaletavanje ptic v zgrajene objekte.
 
- Vetrnice so grde
Če imamo radi otroke, ki se radi igrajo s pisanimi vetrnicami, zakaj bi nas motile velike, ki resda dosegajo s stolpi tudi več kot 100 metrov v višino? Gre zgolj za individualno estetsko presojo.
 
- Vetrnice so hud ekološki poseg v prostor
Hrup se je z novimi modeli zelo zmanjšal, še bolj, če so nosilni stolpi iz betona, verjetnost izteka olja iz menjalnika se z neposredno gnanimi generatorji izničuje. Če so vetroturbine postavljene na kmetijsko zemljišče, se uporabnost zemljišča za kmetovanje zmanjša v radiju približno 50 metrov okoli vsakega stolpa. Dostopnost za kmeta pa se lahko celo poveča, saj je treba zaradi montaže vsaj začasno zgraditi mrežo povezovalnih cest.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *