Bodi to, kar si

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 11.02.2008

Kako nastopati, da bosta zadovoljna tako občinstvo kot tudi predavatelj?


Nastop ali predavanje se ne razlikuje od sproščenega pogovora.

V dvorani vlada tišina. Na oder prihaja zastopnik enega najboljših podjetij v svoji branži. Živčno prevzame prenosni mikrofon (tako imenovani »sladoled«) – ni ga pričakoval. Roki mu uhajata navzdol, poskuša ju spraviti ob telo, a se z obema oklepa mikrofona. Začne govoriti. Dvorana ga ne sliši, saj mikrofon pri popku ne lovi več. Predavatelj govori in govori, v dvorani pa je ves čas slišati le »hrsk, hrsk« - z rokama živčno premika mikrofon, ki se nenehno drgne ob robove suknjiča. Predavatelj sedem minut ne opazi, da je nekaj narobe, čeprav ve, kar so ga nekje naučili: »Če ne veste, kam z rokami, jih imejte ob telesu!« In jih ima, za večjo »varnost« pa se še trdno oklepa mikrofona.  

Pri nastopih se ne smemo kot pijanec plota oklepati pravil nastopanja, pač pa ta prilagodimo trenutnemu položaju in našemu osebnemu slogu.  
Nastopamo vsak dan  

Predstavitev (ali pa predstava) je že kar vsak pogovor v družini, s sodelavci, prijatelji. In vendar imajo mnogi z nastopi težave – brž ko morajo stopiti pred javnost, pred občinstvo, in nekaj povedati, se jih polotijo strahovi, nelagodje, če ne še kaj hujšega. Pa naj gre za nekajminutno poročilo na sestanku ali pa za enotedenski tečaj, ko predavajo po osem ali več ur na dan.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *