Bodi zvest samemu sebi

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 02.02.2011

Matevž Visočnik sodi med tiste pogumne podjetnike, ki so »šli na svoje« v času, ko se je razplamtevala gospodarska kriza.


Matevž Visočnik

Matevž Visočnik, barman, sommelier druge stopnje, kuhar in degustator se je v času širjenja recesije pogumno odločil za samostojno podjetniško pot in odprl Tovarnico Sladkosti. Ravna se po misli iz knjige Louise Hay Življenje je tvoje: »Živi za tukaj in zdaj.«
 
Kakšen je potek vaše podjetniške poti?
V gostinstvu sem od malih nog, saj oče vodi družinsko podjetje, gostilno Pec. Končal sem Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor ter izobraževanje nadgradil na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Nato sem na Cipru študiral za Food and Beverage Managerja. Na tekmovanju Georges Baptiste v Parizu sem leta 2004 dosegel naslov evropskega prvaka v strežnih veščinah. Zaradi 24-urnega delovnika, ki ni šel vštric z željo po ustvarjanju in družini, sem se odločil za lastno pot.
 
Kaj obsega vaša ponudba?
V prvi vrsti ustvarjamo torte, ročno izdelane praline, posebne čokolade in sladoled. Torte delamo tudi po naročilu, ne ukvarjamo pa se z oblikami, kot so metuljčki in srčki. V program poročnih tort za letos smo vključili nove ideje. Naši izdelki so naprodaj v hotelskem kompleksu Draš pod Pohorjem ter v lokalih v Mariboru in okolici.
 
Katere pozitivne in negativne plati posla bi izpostavili?
Pozitivna je ustvarjalnost. Ker nimamo prodajalne, sladice izdelamo po nižji ceni ter jih posredujemo v prodajo. Zato imamo manj zaposlenih, nižje stroške, sami si krojimo delovni čas. Dobra lastnost je tudi popolna kontrola manjše skupine. Slabih lastnosti pa ne vidim.
 
Ali finančna kriza vpliva na vaše delo?
Ko smo vstopili v posel, so se začeli krizni časi. Imeli smo srečo, čeprav je med našim odločanjem vse kazalo na poraz. Kupna moč je bila manjša, ker pa sem sprva vse delal sam, je bilo zaradi nižjih stroškov lažje. Posel sem razvijal počasi. Skozi krizo smo rasli, zdaj gre le še na bolje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *