Bodo ovire res padle?

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 14.08.2007

Birokratske in druge ovire še vedno grenijo življenje podjetnikom, a vlada je le izvedla že blizu polovico ukrepov iz svojega programa odprave administrativnih ovir in obetajo se še nadaljnji. A praksa kot ponavadi šepa za teorijo ...


Roman Rep: »Javnim uslužbencem je treba dopovedati, da niso v službi zato, da ljudem zapletajo življenje, ampak da jim ponujajo čim boljšo storitev.«

Kakšnih pet let je že, odkar je vlada Republike Slovenije napovedovala boj birokratskim oviram. Takrat je bilo priljubljeno govoriti o protibirokratski revoluciji. O revoluciji ni več govora, je pa vlada konec leta 2005 sprejela program odprave administrativnih ovir. Program je vseboval 34 konkretnih ukrepov, ob vsakem so bili navedeni naslednji podatki: trenutno stanje, cilj izboljšave, rok za izvedbo ukrepa ter odgovorno ministrstvo.  

In vendar se premika 

Program je dajal vtis, da država tokrat misli resno. Kaj pa je v tem času res opravila? Statistika Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije, ki je odgovorno za izvajanje programa, pove, da so lani izpolnili 15 ukrepov od omenjenih 34. Pri večini drugih ukrepov aktivnosti še potekajo ali so jih letos že končali, medtem ko so dva ukrepa črtali s seznama. Število odpravljenih administrativnih ovir je v resnici še višje, saj je omenjeno ministrstvo odpravljalo tudi ovire, ki niso bile na seznamu, vendar so se pokazale kot nujne.  

Med odpravljenimi administrativnimi ovirami seveda vse ne spadajo na področje gospodarstva. Ko gre za odpravljanje ovir, ki grenijo življenje podjetnikom, Vlada vedno na prvem mestu izpostavlja projekt VEM (Vse na enem mestu). Gre za projekt, ki je zelo poenostavil registracijo samostojnega podjetnika. Status je mogoče pridobiti v enem dnevu in na enem mestu, na istem mestu lahko uredimo tudi zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter veliko drugih stvari. Državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Republike Slovenije Roman Rep trdi, da so učinki tega projekta zelo dobri. »V dveh letih je na točkah VEM-a dejavnost registriralo 16.500 ljudi. Danes imamo pet tisoč samostojnih podjetnikov več kot pred dvema letoma,« razlaga Roman Rep. Zaradi dobrih izkušenj bodo že letos projekt razširili na vse gospodarske družbe. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *